Go to Top

Vrsta podjetja – katere oblike lahko odprete pri nas?

Vrsta podjetja – katera je najbolj primerna za vaše poslovanje? Na DATA točki lahko odprete vse vrste podjetja, ki jih osebe najpogosteje registrirajo v Sloveniji. To so: s.p., popoldanski s.p. in d.o.o.. Poglejmo jih podrobneje. Če tudi vi potrebujete posvet ali bi radi rezervirali termin za odprtje podjetja, pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Vrsta podjetja – samostojni podjetnik

Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost. Značilnost te vrste podjetja je, da za ustanovitev ne potrebuje osnovnega kapitala. Prav tako je vedno en nosilec dejavnosti, ki je za svoje poslovanje absolutno odgovoren tudi s svojim osebnim premoženjem. Dobiček pri poslovanju lahko ugotavlja po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih (“normirani s.p.“).

Izračunajte si plačo

Odprite s.p. pri nas

Vrsta podjetja – popoldanski s.p.

Popoldanski s.p. (tudi “popoldanc”) se od rednega s.p. razlikuje le v višini socialnih prispevkov, ki jih mora plačevati mesečno. Govorimo o pavšalnih prispevkih za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. O prispevkih za popoldanski s.p. v letu 2023 smo že pisali. Vse ostale značilnosti popoldanskega s.p. so enake kot pri zgoraj opisanem rednem s.p.-ju. Potrebno pa je vedeti, da popoldanski s.p. lahko odpre le oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas (40 ur/tedensko), torej že ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi drugje.

V katerem primeru ste normiranec?

Vrsta podjetja – družba z omejeno odgovornostjo

D.o.o. je pravna oseba. Ustanovi jo lahko posameznik ali pravna oseba (enoosebna družba), skupina oseb ali več pravnih oseb (večosebna družba). Za ustanovitev d.o.o. je potreben ustanovitveni kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Za postopek registracije d.o.o. na DATA točki mora družbenik nameniti kapital v evrih. Družbenik ali več njih odgovarjajo za poslovanje družbe s premoženjem družbe.

Izberite dobrega računovodjo

Če razmišljate o registraciji podjetja in se sprašujete, katera vrsta podjetja je najprimernejša za uresničitev vaše podjetniške ideje, ne oklevajte. Za ponudbo posveta pišite svetovalcem podjetja DATA na data@data.si ali jih pokličite na 01 600 1530. Znali vam bodo pomagati.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja