Go to Top

Vinjete – v prihodnjem letu (2021) jih bodo ukinili!

Letos bomo na naša vetrobranska stekla nalepili še zadnjo vinjeto. 1. decembra 2021 bodo namreč uvedli elektronske vinjete za osebna vozila.

Informativni izračun plače

Potne stroške za prevoz na delo in z dela urejata delovnopravna in davčna zakonodaja. Poleg plače morajo delodajalci delavcu tudi vrniti stroške v zvezi z delom – med drugim mu mora povrniti tudi potne stroške. Delodajalci, ali imate urejene interne akte in obveznosti glede povračila stroškov v zvezi z delom? Potrebujete pomoč? Potem se obrnite na naše svetovalce s področja delovnopravne in davčne zakonodaje. Pišite jim na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Naše stranke pogosto zanima, ali jim je delodajalec dolžan povrniti stroške letne vinjete, če vas med letom napoti na službeno potovanje in uporabljate svoje prevozno sredstvo. Odgovor boste našli v našem ČLANKU.

BRUTO NETO PLAČA

Sistem cestninjenja v Sloveniji

Sistem cestninjenja je pri nas predmet razmišljanja že vse od leta 2000. Cestninjenje z zaračunavanjem glede na prevožene kilometre je bilo ukinjeno. Leta 2008 so namesto tega vpeljali vinjete za osebna vozila. Tovorna vozila in avtobusi z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone pa imajo od leta 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Za osebna vozila bodo uvedli elektronske vinjete

1.decembra 2021 bodo tudi za osebna vozila uvedli podoben sistem. Novela Zakona o cestninjenju je namreč določila, da bomo tudi za osebna vozila uvedli elektronske vinjete.

Informativni izračun dnevnice

To prinaša pravičnejši sistem

Elektronske vinjete naj bi prinesle pravičnejši sistem. Nakup bo mogoč preko aplikacije, spleta ali bencinskega servisa. Še vedno bomo lahko kupili letno, polletno in tedensko vinjeto za 3 različne kategorije vozil. Vinjete ne bomo več lepili na vetrobranska stekla, ampak bodo kamere snemale tablice, Dars pa bo potem preverjal, kdo je vinjeto plača in kdo ne.

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Tak način cestninjenja prinaša še 2 prednosti:

  • e-vinjete bodo veljale eno leto od dneva nakupa
  • ob umiku vozila iz prometa bo možno vračilo denarja

Pravni nasvet

Barva in cena zadnjih vinjet

Letos bomo na vetrobranska stekla nalepili še zadnje vinjete. Z Darsa sporočajo, da bo barva letošnjih vinjet modra. Cene ostajajo nespremenjene od 1. decembra 2013.

letna vinjeta (€) polletna vinjeta (€) tedenska vinjeta (€)
motorno kolo 55,00 30,00 7,50
osebno vozilo 110,00 30,00 15,00
kombi vozilo 220,00 60, 00 30,00

Kakšna bo cena elektronskih vinjet zaenkrat še ni znano.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja