Go to Top

Pribitek k cestnini za prevoznike s 1. januarjem 2019

Pribitek k cestnini boste s 1. januarjem 2019 dolžni plačevati prevozniki za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, a le na določenih odsekih avtoceste.

Informativni izračun dohodnine

13. decembra letos je Vlada Republike Slovenije sprejela Sklep o uvedbi pribitka k cestnini na določenih odsekih cestninskih cest. Gre za pribitek k cestnini, ki ga določa Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper. Pribitek je tako določen kot dodaten vir financiranja izgradnje drugega železniškega tira proge Divača – Koper. Zakon o drugem tiru namreč uveljavlja načelo, da strošek gradnje pokrijejo uporabniki infrastrukture v pristanišču, na železnici in težka tovorna vozila na avtocestnih odsekih.

Navedena novost tako velja le za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Pribitek bodo dolžni plačevati prevozniki za tovorna vozila in avtobuse. Cestnine za osebna vozila in ostala vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, ostajajo nespremenjene.

Bi radi registrirali svoje podjetje?

Na SPOT točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Družba za avtoceste RS (DARS) bo pribitek pričela obračunavati 1. januarja 2019 in naj bi se obračunaval do 31. decembra 2052. Dodatna obremenitev bo tako za prevoznike veljala kar 34 let.

DARS si samo v letu 2019 iz tega naslova obeta dobrih 12 milijonov evrov dodatnih prilivov. Pridobljena sredstva bodo nakazana v državni proračun in namensko uporabljena kot vir za plačilo razpoložljivosti infrastrukture, ki je obveznost Republike Slovenije.

Pravne storitve za delodajalce

Pribitka DARS ne bo zaračunaval na vseh avtocestnih odsekih, ampak zgolj na avtocesti Ljubljana – Koper in na odseku Ljubljana – Šentrupert. Tovorna vozila in avtobusi bodo tako za uporabo avtoceste Ljubljana – Koper plačevali 15-odstotni pribitek. Za uporabo avtocestnega odseka Ljubljana – Šentrupert pa bo pribitek 5-odstoten.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja