Go to Top

Ustanovitev podjetja ob zaposlitvi – popoldanski s.p. je rešitev!

Ustanovitev podjetja ob zaposlitvi je priložnost za tiste, ki bi radi preizkusili svojo podjetniško idejo ali ob redni službi dodatno zaslužili. Postopek registracije popoldanskega s.p. lahko hitro in enostavno opravite na DATA točki. Termin lahko rezervirate na telefonski številki 01 600 1530 ali elektronskem naslovu data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Kaj največkrat delajo posamezniki, če se odločijo za ustanovitev podjetja ob zaposlitvi?

Na DATA točki opažamo, da posamezniki največkrat registrirajo dejavnosti s področja informacijskih storitev, svetovanja, oblikovanja, hišna popravila, čiščenje, manjša gradbena dela, izobraževanja in druge (največkrat) storitvene dejavnosti. Mnogi priznajo, da so se za registracijo popoldanskega s.p. odločili, ker želijo postopoma preiti v podjetniške vode. Če jim bo s popoldanskim s.p. uspelo zaslužiti dovolj, bodo na dolgi rok razmislili o prehodu popoldanskega s.p. v redni s.p.

Izračunajte si plačo z Data kalkulatorjem

Kakšni so pogoji za ustanovitev podjetja ob zaposlitvi?

Da se lahko posameznik registrira kot popoldanski s.p., ne sme biti davčni dolžnik. Če želi postopek registracije popoldanskega s.p. opraviti na DATA točki ob pomoči referenta, se mora osebno zglasiti na postopku. Na postopek registracije podjetja mora prinesti:

  • Veljaven osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje);
  • svojo davčno številko;
  • overjeno izjavo lastnika objekta za s.p., če sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta-stanovanje, kjer bo poslovni naslov popoldanskega s.p. Če je lastnik ali solastnik objekta, kjer bo poslovni naslov podjetja, potem izjave lastnika objekta ne potrebuje.

Popoldanski s.p. prispevki – koliko znašajo?

Na Data točki lahko odprete tudi redni s.p.

Kako poteka ustanovitev podjetja ob zaposlitvi na DATA točki?

Ustanovitev podjetja ob zaposlitvi, torej popoldanskega s.p., je voden postopek na DATA točki. Bodoči podjetnik in referent skupaj pripravita prijavo podatkov popoldanskega s.p. za vpis v poslovni register Ajpes. Podjetnik napove datum ustanovitve podjetja, dolgo in skrajšano ime firme, naslov popoldanskega s.p. in dejavnosti, ki jih bo opravljal v tem svojem podjetju. Drugi obrazec pri registraciji so davčni podatki, kjer podjetnik napove način vodenja poslovnih knjig in predvidene prihodke v prvem letu poslovanja. Zadnji dokument pa je prijava v zavarovanje popoldanskega s.p..

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp? 

Kako se razlikujeta redni in popoldanski s.p.?

Večkrat nas svetovalce podjetniki sprašujete, kakšna je razlika med s.p., kjer je oseba samozaposlena (redni s.p.) in dopolnilno dejavnostjo (popoldanskim s.p.). Razlika je samo v plačilu prispevkov za socialno zavarovanje. Popoldanski s.p. je namreč zavarovan v podjetju, kjer je redno zaposlen in mu delodajalec plačuje socialne prispevke. Po ustanovitvi popoldanskega s.p. je podjetnik zavezan k plačevanju “pavšalnih” prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Več o prispevkih popoldanskega s.p. si lahko preberete v našem članku. Tudi popoldanski s.p. lahko opravlja več različnih dejavnosti. Lahko celo zaposluje delavce.

Tudi d.o.o. je lahko primerna oblika podjetja!

Ko gre za ustanovitev podjetja ob zaposlitvi, je dobrodošla pomoč računovodje

Posameznik, ki se odloči za ustanovitev podjetja ob zaposlitvi in se registrira kot popoldanski s.p., se že ob registraciji podjetja odloči, da mu bo pri poslovanju podjetja pomagal računovodja. Ker je okupiran tako z delom v službi kot s podjetniško aktivnostjo, mu pomoč strokovnjaka s področja davkov, financ in računovodstva še kako prav pride. Zato imamo v našem podjetju tudi odlične računovodje. Naš računovodski servis namreč deluje že več kot 30 let. Za ponudbo naših računovodskih storitev lahko pokličete na 01 600 1530 oz. nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja