Go to Top

Datum registracije podjetja – kako ga določiti?

Datum registracije podjetja – kdaj odpreti podjetje?

Datum registracije podjetja je prvi podatek, ki ga je potrebno navesti pri postopku registracije samostojnega podjetnika. Na kaj vse je potrebno pomisliti preden se podjetnik odloči za datum registracije podjetja in kako poteka načrt aktivnosti podjetnika? Ta vprašanja so velikokrat predmet individualnega podjetniškega svetovanja pri podjetniških svetovalcih na DATI. Pokličite nas na telefonsko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si. ter se naročite na svetovanje. Poslali vam bomo ponudbo!

Informativni izračun plače

Na kaj je potrebno paziti, ko se odločate za datum registracije podjetja

Datum registracije podjetja je pri postopku priprave dokumentov za vpis v register podjetij možno določiti za naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije na Spot točki oz. največ 30 dni v naprej. Določen datum registracije pomeni, da bo podjetnik na izbrani dan vpisan v register podjetij AJPES. Registrski organ AJPES mu ob vpisu določi matično številko podjetja, natisne sklep o vpisu v poslovni register in ga pošlje podjetniku na naslov podjetja. Z njim podjetnik nato odpira TRR račun na banki.

Ustanovitev podjetja

Registracija podjetja poteka zadnji teden v mesecu

Kadar podjetnik opravlja postopek registracije sp konec meseca je smiselno razmisliti ali bo datum registracije podjetja še ta mesec ali pa bo datum registracije podjetja postavil na začetek prihodnjega meseca. Zakaj? Eden od razlogov je zagotovo dejstvo, da bo moral podjetnik že naslednji mesec plačati sorazmerni del prispevkov za socialno zavarovanje. Znesek prispevkov bo za toliko dni, kolikor dni je posloval v mesecu, ko je bilo podjetje registrirano. Preverite tudi, kakšni so dejanski stroški za s.p.

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kdaj je smiselno postaviti datum registracije podjetja zadnje dni v mesecu?

Kadar mora podjetnik izdati račun še v istem mesecu, potem je smiseln datum registracije podjetja tudi zadnje dni v mesecu. Če se mu je končala pogodba o zaposlitvi, je smiselno, da z naslednjim dnem določi datum registracije podjetja, da se mu ne prekine delovna doba. Če mora čim prej podpisati pogodbo o poslovnem sodelovanju z drugim podjetjem, ki za sestavo pogodbe potrebuje podatke podjetja, potem je datum registracije podjetja določiti čim prej, tudi zadnje dni v mesecu.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Datum registracije podjetja na začetku meseca

V vseh drugih primerih je bolje, da je datum registracije podjetja na začetku meseca. Podjetnik prve prispevke za socialno zavarovanje nato plača do 20. v mesecu za pretekli mesec. Tako ima dovolj časa, da izstavi račune za opravljeno delo in prejme plačilo in del zaslužka nameni za plačilo fiksnih stroškov.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Datum registracije podjetja – pri ustanovitvi d.o.o. se ga ne izbira

Družbenik družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)  datuma ustanovitve svojega podjetja pri postopku registracije, ne more napovedati na določen dan. D.o.o. je ustanovljen na dan, ki je naveden na sklepu o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij in ga izda registrsko sodišče v približno tednu dni po oddaji popolne vloge za registracijo d.o.o.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Datum registracije podjetja v decembru 2021

Zadnji mesec leta se veliko podjetnikov odloča in sprejme zaobljubo, da bodo z novim letom stopili v podjetniške vode. Vse priprave na podjetniško pot, vključno s postopkom registracije podjetja lahko opravijo na DATA točki že v decembru. Tisti, ki se bodo registrirali kot samostojni podjetniki, bodo za datum ustanovitve navedli 1.1.2022. Tisti, ki imajo namen registrirati d.o.o., bodo na DATA točki proti koncu meseca decembra prišli pripravit dokumentacijo za d.o.o. Takoj po novem letu pa bodo na Data točko dostavili potrdilo o vplačilu kapitala in popolna vloga bo poslana na registrsko sodišče. Podjetje bo registrirano v dobrem tednu dni.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja