Go to Top

Datum registracije podjetja – kako ga določiti?

Datum registracije podjetja je prvi podatek, ki ga je potrebno navesti pri postopku registracije podjetja.

Na kaj vse je potrebno pomisliti, preden se posameznik odloči za datum registracije podjetja in kako poteka načrt aktivnosti podjetnika? Ta vprašanja so velikokrat predmet individualnega podjetniškega svetovanja pri podjetniških svetovalcih na DATI. Pokličite nas na telefonsko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si ter se naročite na svetovanje. Poslali vam bomo ponudbo!

Ustanovite podjetje hitro in enostavno!

Na kaj je potrebno paziti, ko se odločate za datum registracije podjetja

Datum registracije podjetja je pri postopku priprave dokumentov za vpis v register podjetij možno določiti za naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije na Data točki ali pa največ 30 dni v naprej. Določen datum registracije pomeni, da bo podjetnik na izbrani dan vpisan v register podjetij. Registrski organ AJPES mu ob vpisu določi matično številko podjetja, natisne sklep o vpisu v poslovni register in ga pošlje podjetniku na naslov podjetja. Z njim podjetnik nato odpira TRR račun na banki.

Naredite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Registracija podjetja poteka zadnji teden v mesecu

Kadar podjetnik opravlja postopek registracije s.p. konec meseca, je smiselno razmisliti ali bo datum registracije podjetja še ta mesec, ali pa bo datum registracije podjetja postavil na začetek prihodnjega meseca. Zakaj? Eden od razlogov je zagotovo dejstvo, da bo moral podjetnik že naslednji mesec plačati sorazmerni del prispevkov za socialno zavarovanje. Znesek prispevkov bo za toliko dni, kolikor dni je posloval v mesecu, ko je bilo podjetje registrirano.

Odprite d.o.o na Data točki!

Poglejte, kako odpreti popoldanski s.p.!

Kdaj je smiselno postaviti datum registracije podjetja zadnje dni v mesecu?

Kadar mora podjetnik izdati račun še v istem mesecu, potem je smiseln datum registracije podjetja tudi zadnje dni v mesecu. Če je zaključil pogodbo o zaposlitvi, je smiselno, da z naslednjim dnem določi datum registracije podjetja, da se mu ne prekine delovna doba. Če mora čim prej podpisati pogodbo o poslovnem sodelovanju z drugim podjetjem, ki za sestavo pogodbe potrebuje podatke podjetja, potem je potrebno datum registracije podjetja določiti čim prej, tudi zadnje dni v mesecu.

S.p. ali d.o.o. – preverite razliko!

Datum registracije podjetja na začetku meseca

V vseh drugih primerih je bolje, da je datum registracije podjetja na začetku meseca. Podjetnik prve prispevke za socialno zavarovanje nato plača do 20. v mesecu za pretekli mesec. Tako ima dovolj časa, da izstavi račune za opravljeno delo in prejme plačilo in del zaslužka nameni za plačilo fiksnih stroškov.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Podjetniški svetovalci v podjetju DATA pri individualnem podjetniškem svetovanju redno svetujemo svetovancem tudi glede primernega datuma za registracijo njihovega podjetja. Če ste tik pred registracijo in še nimate odgovorov na vsa vprašanja glede registracije podjetja, nam za ponudbo za svetovanje pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530. Znali vam bomo svetovati!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja