Go to Top

Naslovi podjetja – ali res obstaja več kot eden?

Naslovi podjetja so ključnega pomena za prepoznavanje podjetja. Naslov sedeža podjetja in poslovni naslov sporočata, kje so podjetje nahaja, elektronski naslov pa sporoča, kako lahko s podjetjem stopite v kontakt. Poslovni naslov podjetij je lahko tudi virtualen. Kako ga pa lahko podjetniki najlažje izberejo?

Izbirate poslovne naslove, ker ste se odločili za ustanovitev podjetja? Celoten proces lahko brezplačno opravite s podjetjem Data. Pokličite 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in se naročite na termin registracije podjetja!

Izračunajte plačo z našim kalkulatorjem!

Sedež podjetja – najkrajši med naslovi podjetja

Sedež podjetja je mesto oziroma kraj, kjer deluje vodstvo podjetja. Lahko gre tudi za kraj, kjer se izvajajo vse aktivnosti podjetja. To je torej zgolj lokacija, na primer Ljubljana, Koper, Celje … ne pa naslov ulice in hišna številka. Naslovi podjetja – sedež, poslovni in elektronski naslov – so določeni z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1). Podjetje Data d.o.o., na primer, ima sedež v Ljubljani.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Poslovni naslov – fizičen ali virtualen?

Poleg naslova sedeža podjetja so pomembni tudi poslovni naslovi podjetja. Lahko gre za fizičen naslov, kjer podjetje dejansko posluje, ali pa za virtualnega, ki je potreben za registracijo podjetja. To je tudi naslov, kamor bo podjetnik prejemal pošto. Ta naslov mora poleg kraja vsebovati tudi ulico in hišno številko objekta. Podetje Data d.o.o. ima poslovni naslov na Dunajski cesti 136.

Vse kar morate vedeti o normiranem s.p.-ju!

Naslovi podjetja – brez lastnikove izjave ne gre

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) določa, da mora vsak podjetnik, ki želi prijaviti poslovni naslov v objektu, katerega lastnik ni sam, pridobiti dovoljenje lastnika. Dovoljenje mora bit overjeno. Če je lastnikov več, se morajo strinjati vsi, kar pa ni vedno lahko. V primeru, da soglasja ne morete dobiti, je odlična rešitev virtualna pisarna. Storitev virtualne pisarne nudimo tudi na Dati, kar pomeni, da imate lahko naslov podjetja na Dunajski cesti 136 v Ljubljani.

Izračun minimalne plače 2023!

Elektronski naslov je nujen med naslovi podjetja

Elektronski naslov je od februarja 2022 obvezen del vpisa v Poslovni Register Slovenije. Kot ostali naslovi podjetja je tudi elektronski naslov javne narave. To pomeni, da je dostopen na spletni strani AJPES, vidijo pa ga lahko tudi vsi uporabniki Poslovnega registra. Če podjetnik med naslovi podjetja nima vpisanega elektronskega naslova, je v prekršku. Prekrške in globe obravnava 685. člen ZGD-1. Poleg tega je dobro, da je elektronski naslov naveden na spletnih straneh podjetja, saj tako omogoča lažjo komunikacijo s strankami.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Kaj, če se naslovi podjetja spremenijo?

V primeru, da podjetje preselite ali preimenujete, se morajo spremeniti tudi naslovi podjetja. Če želite spremeniti sedež in poslovni naslov podjetja, lahko to brezplačno storite na Data točki. Sprememba elektronskega naslova poteka po istem postopku, kot njegov vpis v register.

Če se bodo vaši naslovi podjetja v kratkem spremenili, imate dodatna vprašanja, ali potrebujete pomoč pri spremembah, vam z veseljem pomagajo naši svetovalci. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na strokovno svetovanje.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja