Go to Top

Ukrepi vlade ob energetski krizi – kako so ti kaj uspešni?

Ukrepi vlade naj bi po zagotovilih vlade znižali inflacijo za 2,3 odstotne točke

Ukrepi vlade so po oceni Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ublažili rast inflacije in jo znižali na 10 odstotkov. Ukrepi vlade naj bi omilili tudi rast cene goriva ter ceno hrane. Med najbolj učinkovitimi ukrepi vlade naj bi bili prav orodje regulacije cen in znižanje DDV za energente.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Ukrepi vlade na področju goriv ohranili nižjo ceno nekaterih goriv kot jih imajo Avstrija, Italija in Madžarska!

Med ukrepi vlade je regulacija maloprodajnih cen goriva, ki ohranjajo ceno goriva nižjo – celo nižjo kakor je cena v Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Po ocenah je cena goriva »NMB 95« 8,27 % nižja kot bi bila sicer. Pri dizlu naj bi cena bila 7,34 % nižja.

Za ceno ekstra lahkega kurilnega olja (KOEL) velja omejitev marže na največ 0,08 evra/liter.

Informativni izračun plače

Ukrepi vlade pri električni energiji – v najdražjem primeru naj bi letnih prihrankov bilo do 1000 evrov!

Po oceni UMAR-ja naj bi ukrepi vlade na področju zamejitve cen električne energije, znižanja stopnje DDV ter znižanih prispevkov OVE in SPTE povprečnemu gospodinjskemu odjemalcu na letni ravni privarčevalo od 15- 30 % prihranka. Ta prihranek so ocenili na od 110 do 334 evrov. V primeru, da koristite storitve najdražjega dobavitelja pa celo do 1.000 evrov prihranka.

V kolikor upoštevamo trenutne cene elektrike pa naj bi prihranek na letni ravni pomenil od 2-37 % prihranka oz. med 50 in 1.760 evrov. Večji prihranki naj bi veljali tudi za večstanovanjske stavbe, 36 % prihranka na letni ravni oz. okoli 400 evrov letno za povprečno gospodinjstvo.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

podjetniško svetovanje

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Ukrepi vlade pri regulaciji cene zemeljskega plina

UMAR sicer ni zasledil zmanjšanja cen zemeljskega plina v letu 2022, vendar naj bi vladni ukrepi preprečili verjetna povišanja, ki so jih imeli posamični dobavitelji v planu za začetek kurilne sezone. Povprečno gospodinjstvo naj bi tako prihranilo približno 10 % letnega stroška pri cenejših dobaviteljih ali od 13- 37 % pri dražjih dobaviteljih. Te številke so podobne tudi za povprečne poslovne odjemalce.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Ukrepi vlade pri draginji hrane

Vladni ukrepi na draginjo hrane naj bi tudi vplivali na znižanje njene cene. Temu je pričala 7,05 % pocenitev 11 skupin živil med dvema zaporednima popisoma cen pri trgovcih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja