Go to Top

Cene osnovnih živil – zaživela je spletna stran, ki primerja cene!

Cene osnovnih živil – zaživel je t.i. primerjalnik

Cene osnovnih živil lahko po novem primerjamo s spletnim primerjalnikom, ki je dostopen na portalu Naša super hrana. Gre za portal, ki kupcem ponuja primerjavo cen 15 skupin osnovnih živil pri različnih trgovcih ter lažjo izbiro med primerljivimi izdelki.

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

Cene osnovnih živil – primerjava primerljivih proizvodov pri različnih trgovcih

V okviru vladnih ukrepov za spopadanje s (prehransko) draginjo je zaživela spletna stran, kjer lahko potrošniki primerjajo cene osnovnih živil. To bi naj potrošnikom omogočilo lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Na portalu so poleg cene dostopni še podatki o poreklu in kakovosti izdelkov. Cene osnovnih živil (ter ostali podatki) bodo za 15 skupin živil pri šestih največjih trgovcih pri nas. To so Mercator, Spar, Lidl, Hofer, Tuš in Eurospin. Aktualne cene osnovnih živil se bodo objavljale na 14 dni.

Opravite izračun plače z Datinim kalkulatorjem!

Katere cene osnovnih živil se bodo spremljale?

Določenih je 15 skupin živil, ki sestavljajo t.i. osnovno košarico. To pomeni, da se bodo spremljale cene osnovnih živil za pšenično belo moko, beli kruh, testenine, goveje zrezke, svinjske zrezke, piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir, maslo, jajca, jabolka, krompir, olje ter sladkor. Hkrati bodo spremljali še cene osnovnih živil, ki bodo bolj »sezonske narave«. Pri prvem popisu so ta živila paprika, čebula, paradižnik, hruške in bučno olje.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Primerjava tudi za cene osnovnih živil v tujini

Trikrat (na začetku, v sredini ter na koncu primerjalnega obdobja) bodo naredili tudi popis cen osnovnih živil v tujini. In sicer v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Izbrani so trgovci v oddaljenosti 50 km od meje (oz. da so mogoče prisotni tudi v Sloveniji).

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Cene osnovnih živil lahko preverite v t.i. spletnem primerjalnikom

Če želite tudi vi primerjati cene osnovnih živil pri različnih trgovcih, lahko to storite na tej povezavi. Podoben ukrep so sprejeli tudi na Češkem. Tam sicer spremljajo cene po celotni verigi, medtem ko pri nas (za zdaj) spremljajo le cene osnovnih živil v trgovinah. Spremljanje cen bo trajalo predvidoma do konca marca 2023.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja