Go to Top

Ukinitev poročanja o izplačilu regresa Ajpesu od 1.1.2022!

Ukinitev poročanja o regresu

Ukinitev poročanja o izplačilu regresa za letni dopust – poslovni register Ajpes je sporočil, da se z začetkom leta ukinja poročanje podjetnikov glede izplačila regresa za letni dopust prek Ajpesa. Mimogrede, bi potrebovali računovodsko ali davčno svetovanje? Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Poročanje o plačah se ne spreminja

Ajpes mesečno izvaja statistično raziskovanje o izplačanih plačah pri pravnih osebah za potrebe Sursa. Med zavezance štejejo gospodarske družbe, zadruge, pravne osebe zasebnega prava (zavodi) in društva, ki imajo vsaj eno zaposleno osebo. Ti morajo mesečno Ajpesu predložiti podatke o bruto plačah zaposlenih v organizaciji ter o številu zaposlenih oseb na podlagi opravljenih in plačanih ur v preteklem mesecu. Ločeno se poroča za zaposlene, za katere veljajo določila kolektivnih pogodb ter ločeno za tiste, za katere določila kolektivnih pogodb ne veljajo, in sicer za redna zaostala in izredna izplačila. Obrazec ZAP/M se preko portala AJPES predlaga do konca meseca, v katerem je bilo opravljeno izplačilo plač za prejšnji mesec.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

davčno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Do konca lanskega leta tudi poročanje o regresu, zdaj ukinitev poročanja

Do vključno lanskega leta so morali podjetniki oz. delodajalci sporočati tudi podatke o izplačanih regresih za letni dopust. To je bilo običajno v juniju za redni obračun ter v decembru za poračun. S prvim dnem letošnjega leta pa se je to spremenilo. Ajpes se je skupaj s Statističnim uradom Republike Slovenije odločil za ukinitev poročanja o regresu. Pravne osebe zasebnega sektorja posledično od 1.1.2022 dalje ne poročajo več podatkov iz obrazca Izplačilo regresa za letni dopust.

Udeležite se našega seminarja Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?!

Kako bo Surs sedaj izvajal statistično raziskovanje glede regresa?

Ukinitev poročanja sicer ne bo imela vpliva na Surs. Ta bo v skladu z Letnim programom statističnih raziskovanj za 2022 statistično raziskovanje Regres za letni dopust (ZAP-REGRES) še vedno izvajal. Edina razlika bo v tem, da bodo podatke, ki so se sedaj zbirali prek Ajpesa pridobili drugače. In sicer bodo do njih prišli v okviru poročanja REK obrazcev s strani Fursa.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja