Go to Top

Novi REK-O obrazec bo kmalu nadomestil ostale REK obrazce!

Novi REK-O obrazec bo kmalu nadomestil ostale REK obrazce! - Data d.o.o.

Novi REK-O je namenjen poenostavitvi REK-1, REK-1a, REK-2 in PNiPD

Novi REK-O obrazec bo kmalu nadomestil obrazce REK-1, REK-1a, REK-2 in PNiPD. Poenostavljen in združen novi REK-O bo olajšal delo računovodjem in delodajalcem. Tako bo poenostavil izpolnjevanje, oddajanje popravkov in določitev višine skupnih obveznosti v primeru določene višine plače.

Informativni izračun plače

Zakaj REK obrazci in čemu poenostavljeni novi REK-O?

REK obrazci so obrazci prek katerih zavezanci prijavijo plačane plače, akontacije dohodnine in prispevke FURS-u. Poenostavitve bodo tako razbremenile delodajalce in njihove računovodje, saj bodo ti lahko enostavneje videli obveznosti iz prispevkov in davkov glede na določeno plačo. Poenostavitev bo zmanjšala tudi določitev iz seznama vrst dohodkov zaradi združitve dohodkov, ki so po vsebini enaki. Ne bo potrebno tudi več ločeno poročanje pri izplačilu plač delavcem, ki opravljajo delo v Sloveniji ter tistih, ki so začasno napoteni na delo v tujino.

Novi REK-O obrazec si v vzorčni obliki lahko ogledate tukaj.

Ustanovitev podjetja

Novi REK-O bo vseboval zmanjšano število polj

Novi REK-O bo vseboval tudi poenostavitve iz vnosnega vidika. Tako bo novi REK-O predvidoma vseboval le 37 polj za vnašanje. Med tem so ostali obrazci skupaj obsegali več kot 300 polj za vnašanje, zbirni REK-1 obrazec sam po sebi več kot 100 polj. Novi REK-O bo napovedano vključeval tudi avtomatičen izračun skupnih zneskov terjatev za davčno knjigovodstvo. Ker bo novi REK-O obrazec vseboval tudi podatke o plači, bo to omogočilo postopno ukinitev ZAP/M obrazca. Ta obrazec je namenjen statističnem poročanju o plačah zaposlenih pri pravnih osebah.

Informativni izračun za normirance

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Novi REK-O in REK popravki

Bolj enostaven novi REK-O bo zmanjšal število vrst popravkov ter vpeljal enotni dokument kot »popravek« v primeru popravljanja podatkov. Omogočeno bo popravljanje posamičnega REK obrazca brez popravljanja zbirnega REK-O obrazca. Popravki bodo olajšani tudi za predlaganje vseh ostalih individualnih REK obrazcev oz. iREK obrazcev, dokler ti niso predmet popravka.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Novi REK-O in samoprijava

V primeru, da zavezanec označi na novem REK-O, da gre za samoprijavo, se bo nov obrazec avtomatično dopolnil.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja!

Novi REK-O zaenkrat še ne bo vplival na REK-1f in REK-1b

REK-1f, prek katerega se poroča o plačah za zaposlene pri fizičnih osebah, bo nadomeščen kasneje, in sicer predvidoma januarja 2023. REK-1b, prek katerega se poročajo podatki davčnih odtegljajev od pokojnin, nadomestil in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja, zaenkrat še ostaja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja