Go to Top

Rok za izplačilo regresa se je iztekel, veliko kršitev

Rok za izplačilo regresa je bil 1. november

Rok za izplačilo regresa, do katerega bi ga mogli delodajalci zaposlenim izplačati, se je iztekel. Po zadnjih podatkih Fursa je število delodajalcev, ki so izplačevali plačo, ne pa tudi regresa 12.247. Če ste tudi vi med njimi se lahko z vprašanji glede izterjave regresa obrnete na naše pravne svetovalce. Za našo ponudbo lahko pokličete na 01/6001-530 ali nam pišete na elektronski naslov [email protected].

Informativni izračun plače

Rok za izplačilo regresa – letni regres pravica vseh, ki imajo pravico do letnega dopusta

Po Zakonu o delovnih razmerjih velja, da če ima delavec pravico do dopusta, ima vedno tudi pravico do regresa. Regres mora biti izplačan v denarju, edino če kolektivna pogodba dejavnosti določa drugače.

Želite ustanovite podjetje?

Rok za izplačilo regresa do 1. novembra zgolj pod dvema pogojema

Zakon o delovnih razmerjih sicer določa, da mora biti regres delavcu izplačan najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Do 1. novembra lahko delodajalec izplača regres, če sta izpolnjena dva pogoja. Delodajalec mora biti nelikviden, prav tako pa mora obstajati zavezujoča kolektivna pogodba za delodajalca, ki omogoča izplačilo regresa najkasneje do 1. novembra.

Bi ustanovili popoldanski s.p.? Preverite, kako lahko to storite pri nas!

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Rok za izplačilo regresa, če delavec ni zaposlen od začetka leta

V primeru, da delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, ima pravico zgolj do sorazmernega dela dopusta. To seveda pomeni, da mu posledično pripada tudi sorazmerni del regresa. Če je bilo delovno razmerje sklenjeno v prvi polovici leta, delodajalec mora izplačati sorazmeren del regresa do 1. julija. Preostali del regresa pa mora delodajalec izplačati do konca koledarskega leta oz. do prenehanja delovnega razmerja. Rok za izplačilo regresa za delavce, ki se zaposlijo po 1. juliju, pa zakonsko ni določen. Izoblikovana je zgolj sodna praksa, ki narekuje, da mora regres biti izplačan do konca tekočega koledarskega leta.

Pomagamo vam lahko tudi pri ustanovitvi d.o.o.

Rok za izplačilo regresa – Furs naštel 12247 delodajalcev

Furs je sporočil, da so letos do 26. oktobra našteli 12247 delodajalcev, ki so izplačevali plače, niso pa izplačali regresa. Gre za razliko med številom delodajalcev, ki so predložili obrazec REK-1 za plače in številom tistih, ki so predložili REK-1 za regres.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Rok za izplačilo regresa – inšpektorat za delo prejel 3432 prijav

Regres je urejen v 131. členu Zakona o delovnih razmerjih. Lani so inšpektorji zaznali 2603 kršitev tega člena. Letos je bila ta številka samo do 29. oktobra že 3432. Največ kršitev se je nanašalo na izplačilo regresa do 1. julija (bilo jih je 2157) in na izplačilo sorazmernega dela regresa (640). Prav tako so se prijave nanašale na izplačilo regresa do 1. novembra, na izplačilo regresa najmanj v višini minimalne plače ter na izplačilo sorazmernega dela regresa (sorazmernega delovnem času).

Informativni izračun za avtorsko in podjemno pogodbo

Rok za izplačilo regresa – kaj storiti v primeru neizplačila?

Več o tem, kaj storiti v primeru neizplačila regresa smo pisali v tem članku. V primeru dodatnih vprašanj pa se lahko vedno obrnete po pomoč na naše pravne svetovalce. Dosegljivi so na telefonski številki 01/6001-530 in elektronskem naslovu [email protected].

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja