Go to Top

Rok za izplačilo regresa – še vedno čakate na regres?

Rok za izplačilo regresa – pravico do izplačila regresa ima vsak zaposleni, ki ima pravico do letnega dopusta. Do kdaj morajo podjetja izplačati regres in koliko znaša minimalni znesek za leto 2023? Vse odgovore boste našli v nadaljevanju članka.

Izračunajte si vašo plačo!

Bi raje izplačevali regres, kot pa ga prejemali? Potem je podjetniška pot prava odločitev za vas! Ustanovite podjetje z našo pomočjo. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Rok za izplačilo regresa – koliko znaša letos minimalni regres?

Minimalni regres mora po zakonu v Republiki Sloveniji biti najmanj enak minimalni plači. Minimalna plača 2023 znaša 1.203,36 evra. To pomeni, da tudi minimalni regres 2023 znaša 1.203,36 evra. Delodajalci morajo pri izplačilu regresa upoštevati tudi kolektivne pogodbe. Te lahko določajo, da mora delodajalec izplačati višji regres, kot je določen v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Pri izplačilu regresa velja omeniti še to, da gre za neto znesek. Regres je namreč oproščen plačila prispevkov in dohodnine, če znesek regresa ni višji od povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji za predpretekli mesec.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Rok za izplačilo regresa – do katerega datuma morate dobiti izplačilo?

Rok za izplačilo regresa je zakonsko določen za 1. 7. 2023. Do takrat mora biti regres izplačan. Rok za izplačilo regresa je lahko daljši le v primeru nelikvidnosti delodajalca (če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti). V tem primeru je lahko skrajni rok za izplačilo regresa 1. november tekočega leta.

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Rok za izplačilo regresa – ali morate regres vrniti v primeru prenehanja delovnega razmerja?

V primeru, da prekinete delovno razmerje pred koncem leta, lahko delodajalec zahteva vračilo sorazmernega dela regresa. Če delovno razmerje prekinete zadnjega avgusta, lahko od vas delodajalec zahteva vračilo 4/12 oz. 1/3 regresa. Če bi delodajalec izplačal 1203,36 evra, bi morali vrniti 401,12 evra.

Isto pravilo pa velja, če pogodbo o zaposlitvi sklenete med letom. Pripada vam sorazmerni delež regresa. V primeru, da ste se podjetju pridružili z začetkom junija in bo vaše podjetje izplačalo regres v višini 1.203,36 evra, vam pripada polovica tega zneska.

Imate glede roka za izplačilo regresa kakšna vprašanja? Obrnite se na pravne in davčne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo strokovno svetovanje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja