Go to Top

Tuji delavci predstavljajo osmino delovno aktivnih v Sloveniji!

Tuji delavci in zaposlovanje tujcev

Tuji delavci predstavljajo osmino delovno aktivnih v Sloveniji. Zaradi strukturnih neskladij na trgu dela se zaznava porast vlog na področju zaposlovanja tujcev. Koliko tujih delavcev se je zaposlilo lani in v katerih panogah? Od kod prihajajo tuji delavci?

Informativni izračun plače

Tuji delavci – lani 54.000 vlog, letos jih bo verjetno še več

ZRSZ je lani prejel rekordnih 54.000 vlog, letos se jih pričakuje še več. Tuji delavci so zanimivi za slovenske delodajalce, saj domačih primanjkuje. Prav tako pa je brezposelnost ena najnižjih v zgodovini. Letos je ZRSZ že v prvih treh mesecih prejel 15.000 vlog za delovna dovoljenja ter soglasja za enotno dovoljenje. To je skoraj 30 % več kot v prvih treh mesecih leta 2021. Mimogrede, tudi v našem podjetju Data nudimo storitve za tujce. Pomagamo jim pri ustanovitvi podjetij v Sloveniji. Prav tako pa nudimo pomoč pri postopkih za dovoljenja za bivanje in delo v Republiki Sloveniji. Če bi potrebovali naše storitve, smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si. Še podrobneje je storitve za tujce v pogovoru opisala naša referentka Alja Arko.

Odprtje s.p. na Data točki je hitro in enostavno!

Lani izdanih več kot 46 tisoč delovnih dovoljenj

Zavod je v letu 2021 izdal 46.264 delovnih dovoljenj in soglasij. To je slabih 27 % več kot leta 2020. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je bilo izdanih 11.284 delovnih dovoljenj in soglasij – v letni primerjavi to pomeni skoraj 29-odstotno rast. Mimogrede, preberite tudi, da so s februarjem začeli z izdajo novih izkaznic za tujce.

Preberite tudi – Regres 2022, do kdaj in koliko?

podjetniško svetovanje

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Tuji delavci se večinoma zaposlujejo na delovnih mestih, kjer so težje razmere

Lansko leto je bilo največ dovoljenj in soglasij izdanih delodajalcem v gradbeništvu, predelovalnih dejavnostih, prometu in skladiščenju, gostinstvu in trgovini ter v vzdrževanju in popravilih motornih vozil. Večinoma gre za delovna mesta v težjih delovnih razmerah. Za te je težje najti kandidate med domačimi iskalci zaposlitve, zato ta delovna mesta zapolnijo tuji delavci. Lani so največ delovnih dovoljenj in soglasij za tujce izdali za zidarje (skoraj 21 %). Sledili so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (13,4 %) ter varilci (dobrih 10 %).

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Iz katerih držav prihajajo tuji delavci?

Tuji delavci prihajajo v Slovenijo iz nam bližnjih držav. V letu 2021 jih je bila skoraj polovica iz Bosne in Hercegovine (45,7 %). Sledijo pa tuji delavci iz Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Rusije, Turčije, Ukrajine, Kitajske in Črne gore. Podatki Sursa kažejo, da so tuji delavci januarja 2022 v Slovenji predstavljali 12,4 % (skoraj osmino) vseh delovno aktivnih v Sloveniji.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja