Go to Top

Dovoljenje za bivanje – izdaja novih izkaznic za tujce!

Dovoljenje za bivanje – začeli so izdajati nove izkaznice

Dovoljenje za bivanje oz. nove izkaznice dovoljenj za bivanje za tujce so začeli izdajati v sredini februarja. Prav tako so nova tudi potrdila o prijavi prebivanja. Nove oblike so nadgrajene z dodatnimi varnostnimi zaščitami. Mimogrede, tudi v našem podjetju Data tujcem pomagamo pri pridobivanju dovoljenj za bivanje in delo tujcev v Sloveniji. Prav tako pa jim pomagamo pri ustanovitvi podjetij v Sloveniji. Še podrobneje lahko naše storitve preverite v pogovoru z našo referentko za tujce Aljo Arko! Če bi tudi potrebovali katero od naših storitev nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Dovoljenje za bivanje – tri samostojne listine

Iz MNZ so so sporočili, da se bodo oz. se že izdajajo dovoljenja za prebivanja v obliki treh samostojnih listin. Te se izdajajo:

  • Tujcem oz. državljanom tretjih držav (tudi tistim, ki so družinski člani državljana Evropske unije, državljana Švicarske konfederacije ali slovenskega državljana) – izkaznice dovoljenja za prebivanje druge generacije.
  • Tujcem oz. državljanom Švicarske konfederacije – izkaznice dovoljenja za prebivanja za državljana Švicarske konfederacije.
  • Tujcem oz. državljanom Evropske unije – izkaznice potrdila o prijavi prebivanja za državljana Evropske unije.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača 2022 uradno 1074,43 evra!

Nove izkaznice z dodatno varnostno zaščito

Dovoljenje za bivanje oz. nove izkaznice so v novi grafični podobi ter nadgrajene z dodatnimi varnostnimi zaščitami, ki preprečujejo ponarejanje. Vse tri izkaznice so izdelane v skladu s predpisi Evropske unije ter mednarodnimi standardi ter priporočili s področja potovalnih dokumentov. Izkaznice, ki so namenjene za dovoljenje za bivanje druge generacije imajo vgrajen pomnilniški medij s shranjenim biometričnim zapisom podobe obraza osebe, ki ima dovoljenje za bivanje. Imetnik, ki je dopolnil šest let, pa ima na izkaznici shranjen tudi biometrični zapis dveh prstnih odtisov. Izkaznice dovoljenja za bivanje za državljana Švicarske konfederacije ter izkaznice potrdila o prijavi prebivanja za državljana EU tega nimajo vgrajenega. Kako novo dovoljenje za bivanje oz. izkaznica izgleda, lahko preverite tukaj.

Preberite tudi – kaj je z začetkom marca drugače glede bolniške odsotnosti?

Kako dolgo bo veljalo dovoljenje za bivanje?

Veljavnost izkaznice je pri dovoljenju za začasno bivanje in potrdilu o prijavi prebivanja enaka veljavnosti dovoljenja za začasno prebivanje oz. potrdila o prijavi prebivanja. Pri dovoljenju za stalno prebivanje oz. potrdilo o prijavi stalnega prebivanja pa je veljavnost tri, pet ali deset let. To je odvisno od starosti tujca, ki se mu izkaznica izda. Izkaznice dovoljenja za bivanje prve generacije, ki so bile izdane državljanom tretjih držav, bodo veljavne do poteka veljavnosti. Enako velja tudi za izkaznice potrdila o prijavi prebivanja, ki so izdane državljanom Evropske unije v plastificirani obliki. Mimogrede, preverite tudi, kako zaposlite tujca v slovenskem podjetju.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Katere izkaznice bodo veljavne do 3. avgusta 2023?

Izkaznice dovoljenj za bivanje, ki so izdane državljanom Švicarske konfederacije (oz. njihovim družinskim članom), družinskim članom državljanov EU ter družinskim članom slovenskih državljanov plastificirani obliki, ostanejo v veljavi do poteka veljavnosti, ampak najdlje do 3. avgusta 2023. Imetniki prej omenjenih izkaznic za dovoljenje za bivanje morajo pred potekom veljavnosti izkaznice oz. najkasneje do 3.8.2023 zamenjati izkaznico. To bodo lahko storili kadarkoli pred potekom veljavnosti izkaznice. Za zamenjavo izkaznice ne bodo plačali upravne takse, ampak samo strošek tiskovine izkaznice.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja