Go to Top

Zaposlovanje beguncev iz Ukrajine – kako jih zaposliti?

Zaposlovanje beguncev iz Ukrajine – so kakšne posebnosti?

Zaposlovanje beguncev iz Ukrajine – kako jih zaposliti v slovenskem podjetju? So kakšne posebnosti? Potrebujejo delovno dovoljenje ali imajo prost dostop do trga dela? Je zaposlovanje beguncev iz Ukrajine enostaven postopek?

Informativni izračun plače

V začetku marca sprejeta evropska direktiva o začasni zaščiti beguncev

Po dogovoru notranjih ministrov Evropske Unije o uporabi evropske direktive o začasni zaščiti beguncev to pomeni, da so begunci upravičeni do nekaterih ugodnosti. In sicer jim pripada nastanitev, možnost izobraževanja, nujna zdravstvena pomoč, finančna pomoč in prost dostop do trga dela. To pomeni, da je zaposlovanje beguncev iz Ukrajine dejansko enostavnejše, kot bi si kdo mislil.

Odprtje s.p. na Data točki je hitro in enostavno! Pokličite 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. vam lahko prinese dodatni zaslužek!

Zaposlovanje beguncev iz Ukrajine – ne potrebujejo delovnega dovoljenja

Prost dostop do trga dela pomeni, da se oseba lahko zaposli in dela pod enakimi pogoji kot slovenski državljani. V tem primeru delodajalci ne potrebujejo delovnega dovoljenja za ukrajinske begunce, kar olajša zaposlovanje beguncev iz Ukrajine. Seveda na tej točki poudarjamo, da to velja zgolj za ukrajinske begunce. Tujci iz ostalih držav, ki niso iz Evropske Unije, seveda morajo skozi postopek pridobivanja delovnega dovoljenja. In pri tem vam je lahko pomoč tudi Data. V našem podjetju imamo tudi oddelek, ki se ukvarja s storitvami za tujce! Pomagamo jih ustanoviti podjetja v Sloveniji, hkrati pa sodelujemo pri pridobivanju delovnih dovoljenj ter dovoljenj za bivanje. Še podrobneje lahko naše storitve preverite v pogovoru z našo referentko Aljo Arko. Za dodatne informacije pa lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Preberite še – kaj je z marcem drugače glede bolniške odsotnosti?

Zaposlovanje beguncev iz Ukrajine – omogočena prijava v evidenco ZRSZ

Da je zaposlovanje beguncev iz Ukrajine še enostavnejše, se lahko prijavijo tudi v evidenco Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije ter v njihove programe integracije. Se je pa potrebno zavedati, da zaposlovanje beguncev iz Ukrajine vseeno ne bo potekalo brez težav. Prvi problem se zna zgoditi pri zaposlovanju kadrov, kjer so potrebna določena znanja, ki se dokazujejo z uradnimi listinami. Te bodo namreč ob trenutni situaciji težko pridobili iz Ukrajine. Druga težava pa bo znanje slovenskega jezika. To pomeni, da je zaposlovanje beguncev iz Ukrajine možno zgolj na delovnih mestih, ker znanje slovenskega jezika ni zahtevano oz. specialna znanja niso nujna za opravljanje dela.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja