Go to Top

Trg nepremičnin beleži najvišjo rast v zadnjem desetletju!

Trg nepremičnin beleži najvišjo rast v zadnjem desetletju! - Data d.o.o.

Trg nepremičnin že »na ravni pred pandemijo«, navkljub oktobrski stagnaciji!

Trg nepremičnin v Sloveniji beleži tako visoko rast cen nepremičnin, kot tudi številnost izvedenih poslov. Rast izdanih gradbenih dovoljenj je celo prilezla na raven pred epidemijo – in to navkljub oktobrskem padcu izvedenih poslov. Bo visoko povpraševanje vztrajalo še naprej? Potrebujete pravni ali davčni nasvet glede prodaje, oddaje ali najema nepremičnine? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Se trg nepremičnin umirja?

Trg nepremičnin je močno pod vplivom gospodarske rasti države. Ta je še vedno izredno optimistična. Poleg okrevanja blagovne menjave s tujino, je tudi BDP na višji ravni. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je ta povišal za 7,4 % v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta. Tudi upoštevajoč medletne podatke je bil BDP v tretjem četrtletju za 4,8 % višji kot v istem četrtletju leta 2020 oz. za 1,3 % višji kot v drugem četrtletju 2020. Posledica okrevanja gospodarstva je tudi pokoronsko okrevanje nepremičninskih poslov. Trg nepremičnin že beleži raven sklenjenih poslov, ki je skoraj primerljiva s prvo polovico »pred-kovidnega« leta 2019. Ob koncu prvega polletja pa že višje kot v prvem polletju 2019. Po februarskem upadu poslov je tako nepremičninski trg v stanju pospešene rasti. Cene stanovanj v Kopru, Kranju, Celju in Mariboru so poskočile za 10-12 %.

Želite registrirati s.p.?

podjetniško svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Trg nepremičnin beleži najmanjšo rast cen prav v prestolnici

Rast cen v Ljubljani se navkljub temu nekoliko umirja. Ta je bila v prvi polovici leta "zgolj" 6 odstotkov. V primerjavi z letom 2018, ko smo beležili rekordno rast, je ta znašala 15 odstotkov na letni ravni.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Trg nepremičnin v prihodnje – glede na že vložena gradbena dovoljenja

V oktobru 2021 je bilo manj izdanih gradbenih dovoljenj kot v septembru, a še vedno več kot v oktobru 2020. Padec zaprošenih gradbenih dovoljenj je bil v oktobru (v primerjavi s septembrom) skoraj za tretjino. Del oktobrskega padca je mogoče sicer prepisati prehodu na nov informacijski sistem, a je letos v primerjavi z lanskim letom izdanih kar 4 % več gradbenih dovoljenj kot lani. Največ (skoraj četrtina) teh bo v jugovzhodni Sloveniji.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Trg nepremičnin – novogradnje se trenutno še vedno prodajo preden so izgrajene

Visoko rastoč trg nepremičnin je tudi Geodetska uprava označila kot posledico visokega povpraševanja, stimuliranega z nizkimi obrestnimi merami in splošno dostopnostjo bančnih kreditov. Seveda so visoke cene tudi posledica omejene ponudbe novogradenj. Porast nakupov nepremičnin pa je tako posledica zadovoljevanja potrošnje za lastno uporabo, kot tudi v investicijskem namenu (za nadaljnjo prodajo). Poleg cen nepremičnin samih, rastejo tudi cene zemljišč za gradnjo in gradbenih stroškov. Slednji so posledica globalne rasti transportnih stroškov in gradbenih materialov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja