Go to Top

TIPS: čezmejna takojšnja plačila na voljo tudi v Sloveniji

TIPS ali TARGET Instant Payment Settlement je vseevropska infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih, ki je odslej na voljo tudi v Sloveniji. Omogočila bo lažje, hitrejše plačevanje izdelkov in storitev, saj bo plačilo izvršeno takoj. Kakšne so njene prednosti?

Informativni izračun plače

V podjetju Data d.o.o. vam lahko olajšamo poslovanje vašega podjetja! Naše storitve vključujejo računovodski servis, ki je prilagojen vašim potrebam in registrirani pravni obliki – nudimo storitve za s.p., d.o.o., društva in zavode. Pri nas lahko praktično pridobite vse na enem mestu – storitve pravnih, davčnih in računovodskih svetovanj. Za individualno ponudbo pa nam lahko vedno pišete na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj je TIPS?

Bistvena prednost omenjene infrastrukture je ta, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih tudi čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Za takojšnja plačila velja, da po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme takoj ne glede na dan ali uro.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Infrastrukturi sta se zaenkrat pridružili dve slovenski banki, v evrskem območju jih je skupaj 55. Ocenjuje se, da se bo število ponudnikov, dosegljivih znotraj te infrastrukture, v prihodnjem letu povečalo tako v Sloveniji kot v evrskem območju.

UPN plačilni nalog – kako ga pravilno izpolniti

Kako deluje TIPS?

TIPS, ki je v upravljanju Evrosistema, je bil vzpostavljen pred dvema letoma. Omogoča izmenjavo plačil 24 ur dnevno, vse dni v letu. Deluje pa tako, da

  • prejemnik plačila denarna sredstva prejme v največ 10 sekundah po tem, ko plačnik odredi plačilo,
  • pogoj za to pa je, da sta oba ponudnika plačilnih storitev (plačnik in prejemnik plačila) vključena v TIPS.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Napovedi glede vseevropske infrastrukture za leto 2021

V Banki Slovenije pričakujejo, da se bo število ponudnikov plačilnih storitev, vključenih v TIPS, v letu 2021 znatno povečalo.

Julija letos je Svet Evropske Centralne Banke sprejel sklep, da bo vključitev v TIPS od novembra 2021 obvezna za vse udeležence plačilnega sistema TARGET2, ki so pristopili k vseevropski shemi takojšnjih plačil.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

TARGET2 je plačilni sistem, ki je v lasti in upravljanju Eurosistema. Je vodilna evropska platforma za obdelavo plačil velikih vrednosti. Za obdelavo plačil v evrih v realnem času jo uporabljajo tako centralne banke kot poslovne banke.

Predvidoma se bodo že v letu 2021 v TIPS vključile tudi preostale slovenske banke in hranilnice, ki ponujajo plačilne storitve.

Pravni nasvet

Podjetniki, preverite, ali vaša banka omogoča TIPS

Podjetniki, pri svoji banki, kjer imate odprt poslovni račun za namene poslovanja svojega podjetja, preverite, ali se je banka že vključila v sistem TIPS.

Vsi tisti, ki razmišljate o podjetniški poti in boste po registraciji podjetja odprli transakcijski račun na banki, pa seveda preverite pred obiskom banke, ali vam omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v sistemu TIPS. Več o tem, kako in kdaj se odpira račun, pa si lahko preberete v našem članku.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja