Go to Top

TRR račun za s.p. bodoči podjetnik odpre po registraciji

TRR račun za s. p. bodoči samostojni podjetnik odpre šele po registraciji statusa samostojnega podjetnika in ne preden pride na VEM točko DATA na registracijo svoje nove dejavnosti.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kaj morate vedeti, preden pridete na našo VEM točko na registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti, vam podrobno razložimo na našem brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja!

Več informacij

Na naši Vem točki DATA pri postopku registracije samostojnega podjetja referenti VEM točke podjetniku po pripravi dokumentov za ustanovitev podjetja vedno razložimo, da bodo po pošti prejeli Sklep o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij. Sklep bodo prejeli naslednji dan od dneva, ki so ga pri postopku registracije navedli kot datum ustanovitve samostojne dejavnosti (s. p.). Na sklepu, ki ga podjetniku pošlje AJPES (Agencija RS za javnopravne evidence in storitve) bo navedena matična številka njihovega s. p. (davčna številka s. p. je ista kot osebna davčna številka podjetnika). S tem sklepom se nato že registriran samostojni podjetnik na izbrani banki dogovari za odprtje bančnega računa za namene poslovanja samostojne dejavnosti.

TRR račun za s. p.

Kakšen TRR račun za s. p. lahko odpre samostojni podjetnik?

Samostojni podjetnik lahko od 15. 12. 2015, odkar velja sprejeta novela Zakona o davčnem postopku  (ZDavP-2), poslovanje svoje dejavnosti vodi prek bančnega računa, ki ga uporablja tudi v zasebne namene. Več o tem in o pomislekih računovodij glede enega bančnega računa, ki ga podjetnik uporablja v zasebne in poslovne namene, smo pisali v članku  Se bo res splačalo, da bo imel podjetnik en transakcijski račun?

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Koliko vas bo sploh stala samozaposlitev?

Več informacij
  1. Na Ministrstvu za finance trdijo, da mora biti edini TRR samostojnega podjetnika označen s črko T (poslovni račun), zaradi bančnih pravil pa banke osebnih računov ( z oznako A) ne želijo označiti z oznako T. O tem smo več pisali v prispevku Vsak račun samostojnega podjetnika bo poslovni račun. Nekatere banke so zato, ker so stroški vodenja poslovnega računa običajno veliko višji kot stroški vodenja osebnega računa, samostojnim podjetnikom že ponudile vmesno rešitev, račune, ki so namenjeni le samostojnim podjetnikom, strošek vodenja pa je nižji od stroška vodenja poslovnega računa. O teh bančnih rešitvah se morate pogovoriti z izbrano banko.
  2. Podjetniki se še vedno lahko odločijo, da bo odprli klasični poslovni račun in ga uporabljali tudi v zasebne namene.

Pripravila: Bogdana Rejc

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja