Go to Top

Terase gostinskih lokalov se ponekod odpirajo

Terase gostinskih lokalov se s ponedeljkom, 19.4.2021, odpirajo v osmih regijah. Dostava hrane bo po novem brez časovne omejitve.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kje se odpirajo terase?

Strežba na terasah in vrtovih bo ponovno dovoljena v osmih od dvanajstih regij, ki trenutno kažejo najboljšo epidemiološko sliko: v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji. Pri tovrstni strežbi sicer še velja časovna omejitev, tj. od 7. do 19. ure, ob upoštevanju vseh higienskih navodil.

V ostalih štirih statističnih regijah (osrednje-slovenska, jugovzhodna, savinjska in primorsko-notranjska) vrtovi in terase lokalov zaenkrat ostajajo zaprti.

Maske in testiranje ostajajo

Zaposleni in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati, strežba bo dovoljena izključno za mizami. Mize bodo morale biti oddaljene 3 metre, stoli pa 1,5 metra.

Kot smo nedavno pisali v članku Protikoronski ukrepi omiljeni, je vlada ta teden odpravila nočno omejitev gibanja in omogočila odprtje nekaterih dejavnosti.

Podjetniki in ostali državljani pa še čakamo, kaj bo prinesel naslednji protikoronski paket PKP9. Ostanite na tekočem z aktualnim dogajanjem s področja podjetništva:

Prijavite se na e-novice

Dostava hrane brez omejitve

Pri dostavi hrane je prišlo do spremembe, in sicer bo ta lahko od ponedeljka naprej potekala brez časovne omejitve.

Gostinci zahtevajo popolno odprtje

Gostinci zahtevajo, da se gostinski obrati popolnoma odprejo, ne zgolj terase. Poudarjajo, da je bilo dosedaj izgubljenih že 12.000 delovnih mest. Od Vlade zahtevajo tudi subvencioniranje izplačila regresa za leto 2020. Obenem predlagajo uvedbo znižane stopnje DDV za storitve gostinstva in turizma, in sicer najmanj do konca leta 2022.

Interventni zakon pripravljen

Kot trdi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, je interventni zakon pripravljen, ne ve pa se še, ali bodo ukrepi speljani skozi interventni zakon ali nov protikoronski paket PKP9.

Prvi sklop pomoči predstavlja podaljšanje in spremembo obstoječih ukrepov, torej povečanje univerzalnega temeljnega dohodka na 1500 evrov za samozaposlene, ki jim je promet upadel za več kot 70 odstotkov.  Za tiste, ki jim je promet upadel za 50-70 odstotkov pa bodo predlagali povišanje za 150 evrov. Za samozaposlene predlagajo tudi nadomestilo za karanteno v višini 250 evrov ter povračilo dela fiksnih stroškov, prav tako ostaja subvencija čakanja na delo.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo za pravno svetovanje pokličite naše pravne strokovnjake na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si

Drugi uporabniki bloga so prebrali še:

  1. Dodatek za delovno dobo
  2. Minulo delo
  3. Regres za upokojence 2021
  4. Dodatek za nočno delo
  5. Amortizacija osnovnih sredstev

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja