Go to Top

Turistični sektor pričakuje novo pomoč

Turistični sektor je v zadnjem letu utrpel veliko škodo in tudi obeti za naprej niso optimistični. V ta namen je vlada pripravila nov zakon z novimi ukrepi, ki naj bi doprinesli novo upanje med drugim tudi samozaposlenim v branži. Ukrepi naj bi obsegali enkratna sredstva za zagon poslovanja, višji temeljni dohodek in drugačno izvajanje drugih obstoječih pomoči!

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Turistični sektor in organizatorji prireditev bodo najverjetneje dobili nov zakon že aprila!

Vlada bo predvidoma zakon o dodelitvi dodatne pomoči obravnavala v aprilu. Dodatna pomoč za turistični sektor naj bi prišla pod okriljem pobude »React EU« in naj bi znašala dodatnih 50 milijonov evrov prav za turistični sektor.

Vas zanima, kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kakšni ukrepi so predvideni za turistični sektor in kakšni za industrijo srečanj, prireditev in dogodkov?

Po predlogu zakona naj bi država povrnila do 80% organizacijskih stroškov prireditev v drugi polovici letošnjega leta, katerih zaradi vladnih ukrepov ne bo mogoče izvesti. Do povrnitve stroškov naj bi bili upravičeni tudi tisti, katerih dogodkov bi se udeležila polovica manj udeležencev kot sicer.

Izračunajte si dnevnico!

Tudi samozaposleni upravičeni do pomoči za turistični sektor! Tudi v obliki enkratnih »zagonskih« izplačil!

Dodatno pomoč bi po predlogu zakona prejela tudi podjetja in samozaposleni, ki so v letu 2020 utrpeli nad 70% upada prihodkov. Ti naj bi prejel enkratna sredstva za t.i. zagon poslovanja, ki naj bi znašali največ 100.000 evrov za podjetja in 4.800 evrov za samozaposlene (s.p.).

Tista podjetja, katerim upad prihodkov je v  lanskem letu znašal med 50% in 70%, pa naj bi prejela do 30.000 evrov pomoči, oz. samozaposleni do 1.800 evrov pomoči.

Pravni nasvet

Turistični sektor bi še naprej bil deležen ostalih ukrepov

Mesečni temeljni dohodek bi se za ta sektor uporabljal še dlje. Ta naj bi bil celo povišan na 1.250 evrov v primeru, da so posamezniki utrpeli upad prihodkov med 50% in 70%. Celo 1.500 evrov naj bi prejemali posamezniki, kateri so se prihodki zmanjšali za več kot 70%.

Turistični nastavitveni obrati, ki so se zaprli, bi naj imeli boljše pogoje za sprejemanje turističnih bonov.

Za turistični sektor bi naj se spregledalo tudi pravilo o najvišji prejeti pomoči!

V primeru upravičencev pomoči, ki imajo visoke fiksne stroške in malo zaposlenih, se ti lahko po novem veselijo črtanja pravila o omejitvi najvišje pomoči.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja