Go to Top

Študentski domovi zapirajo prijave za bivanje!

Študentje, ki imate svoje stalno bivališče od fakultete oddaljeno za najmanj 25 kilometrov in izpolnjujete tudi druge pogoje, ste upravičeni do bivanja v študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo. Študentski domovi za bivanje zahtevajo oddano prijavo. Tisti, ki v študentskih domovih že bivate, pa morate svoje bivanje podaljšati. Enako velja tudi v primeru, da boste bivali pri zasebnikih s subvencijo, ali pa če ste študent, ki boste bivali v dijaškem domu.

Informativni izračun plače

Študentje, ali končujete študij? Ste še razmišljali o samozaposlitvi? Prijavite se na katerega izmed naših seminarjev, kjer vam predstavimo prednosti in slabosti samozaposlitve. Za podrobnejša vprašanja pa nam pišite na [email protected]. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja! Poleg tega se pri nas vse nahaja na enem mestu – ponujamo vam tudi računovodske in svetovalne storitve, da bo vaša podjetniška pot kar se da uspešna.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Rok se izteče 17. avgusta 2020

Izkušnje iz preteklih let kažejo, da je kar četrtina prošenj za bivanje oddana v zadnjih dneh pred iztekom roka. Prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja je letos potrebno oddati najkasneje 17. avgusta 2020 preko elektronske vloge na portalu eVŠ.

Pri tem pazite! Če boste vlogo izpolnjevali z elektronsko identiteto, vam obrazca ni treba pošiljati še po pošti . Po pošti morate poslati le priloge, če študentski domovi te od vas zahtevajo. Če boste prošnjo oddajali z uporabniškim imenom in geslom, morate obrazec najprej elektronsko poslati. Zadnji dan za elektronsko oddajo je tudi v tem primeru 17. avgust. Vlogo morate nato natisniti, zagotoviti vse zahtevane podpise in to priporočeno poslati ali pošto oddati osebno najkasneje do 21. avgusta.

BRUTO NETO PLAČA

Študentski domovi izčrpali prednostno listo šele začetek julija

V študijskem letu 2019/2020 je bila prednostna lista izčrpana šele v pričetku julija. To pomeni, da so študentski domovi študente, ki so izpolnjevali pogoje za subvencionirano bivanje, vseljevali vse do takrat. Pri vseljevanju se upošteva število točk, ki jih dosežete. Kdor prejme več točk, bo hitreje napoten na vselitev.  Ključna 3 merila za izračun točk je

  • razdalja med stalnim bivališčem in krajem študija
  • učni oz. študijski uspeh
  • finančni oz. materialni položaj družine

Dodatne točke vam prinesejo izjemni uspehi in pa izredni zdravstveni ali socialni položaj.

Informativni izračun za normirance

Septembra napotijo na vselitve v sobe, ki se sprostijo čez poletje. Druga večja skupina študentov se vseli oktobra. Takrat se namreč izpraznijo postelje tistih študentov, ki prošnje za podaljšanje bivanja niso oddali ali pa so jim potekli pogoji za subvencioniranje bivanje v študentskih domovih. Kasneje vseljevanje poteka počasneje. Dinamiko izseljevanja in vseljevanja študentski domovi zelo težko napovejo, saj težko predvidijo okoliščine, ki vplivajo na to dinamiko.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kaj študentski domovi predlagajo za čas čakanja?

Če vam študentski domovi sporočijo, da ste bili uspešno uvrščeni na prednostno listo, a boste morali na posteljo čakati še kar nekaj časa, obstaja več možnosti. Nekateri študentje se v tem času na fakultete vozijo,  bivajo pri sorodnikih ali prijateljih, pri zasebnikih (a je ta možnost ponavadi zelo draga), ali pa se začasno vselijo v dijaške domove – a tudi ti so bili v lanskem letu polno zasedeni.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Stanovanjska kriza mladih huda!

Stanovanjska kriza mladih je zlasti v Ljubljani vse bolj neznosna. Ker je povpraševanja pri zasebnikih zaradi velikega števila študentov in pomanjkanja prostora, ki ga ponujajo študentski domovi,  veliko, so najemnine visoke. Poleg tega študenti poročajo, da je njihova stalnica to, da se srečujejo z višanjem najemnin, oddajanjem na črno, nenadnimi izselitvami, nenavadnimi pogoji in nehumanimi pogoji bivanja – celo v kleteh in garažah. Vprašanje je, kako bo na stanovanjsko situacijo vplivala koronakriza?

Pravni nasvet

Kaj, če zamudim rok?

Če prošnje ne boste oddali v roku, se v študentski dom ne boste mogli vseliti, ali pa vas bodo študentski domovi, če tam trenutno bivate, primorani izseliti. Edina možnost v tem primeru je prijava na ponovni razpis med letom – a študentski domovi tega ne razpišejo vsako leto. Prošnjo sicer lahko oddate med letom, a bo ta odobrena le, če boste predložili dokazila pristojnih organov o težkem socialnem ali zdravstvenem položaju.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja