Go to Top

Sp lahko prične s poslovanjem v treh delovnih dneh

Sp se lahko registrira na točno specifičen datum

Sp oz. samostojni podjetnik lahko sam določi datum vpisa v poslovni register, pri tem pa mora biti pozoren na kar nekaj dejstev. Nanje vas želimo opozoriti v tem prispevku.

Informativni izračun plače

Sp postopek registracije in datum vpisa

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Vpis sp-ja v register podjetij je postopek, ki ga posameznik lahko naredi na DATA točki v pičlih 30 minutah. Kaj se dogaja na postopku registracije statusa samostojnega podjetnika? S pomočjo referenta, se pripravi vse potrebne obrazce – dokumente za vpis v poslovni register, za vpis davčnih podatkov na FURS in za prijavo podatkov za socialno zavarovanje na ZZZS. Pri tem je eno prvih vprašanj referenta, ki opravlja postopek na Data točki – datum s katerim želi, da je njegov status samostojnega podjetnika registriran. Možne so različne situacije.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Registracija sp po prenehanju pogodbe o zaposlitvi

Recimo, da ste zaposleni za določen čas in že veste, da vam delodajalec ne bo podaljšal pogodbe o zaposlitvi. Niste preveč žalostni, saj že lep čas razmišljate, da bi začeli svoj posel. Nikakor pa ne želite, da se vam prekine delovna doba in tudi ne želite pristati na zavodu za zaposlovanje. Zato se organizirate že pred zaključkom izteka pogodbe o zaposlitvi v podjetju. Pokličete za termin registracije na Data točko. Referentu na postopku registracije pa poveste datum ustanovitve statusa samostojnega podjetnika na dan, ki je en dan za datumom, ko se zaključi vaša zaposlitev v podjetju. Prekinitve zavarovanja ne bo, vi pa boste samozaposlena oseba v svojem sp. Iz tega naslova boste plačevali prispevke za socialno zavarovanje.

Primer:

Pogodba o zaposlitvi se vam izteče 30.6.2021. Želite ustanoviti sp. S postopkom za ustanovitev lahko začnete že v začetku junija. Datum ustanovitve vašega statusa samostojnega ppodjetnika bo 1.7.2021.

računovodsko svetovanje

Registracija popoldanskega sp

Lahko pa o podjetništvu razmišljate že, ko ste v rednem delovnem razmerju in registrirate dopolnilno ali popoldansko dejavnost. Počasi in varno pridobivate podjetniške izkušnje. Lahko se celo zgodi (poznamo primere), da vam popoldanski sp tako dobro uspeva, da odpoveste pogodbo o zaposlitvi in se posvetite le svojemu podjetju. To pomeni, da spremenite popoldanski status samostojnega podjetnika v rednega. Potrebno je opraviti postopek odjave iz zavarovanja za popoldanskem spe in prijavo v zavarovanje na rednega.

Primer: Ste redno zaposleni in imate popoldanski sp (dopolnilno dejavnost). Konec junija se vam izteče pogodba o zaposlitvi. Želite se samozaposliti v svojem sp. Potrebno bo pripraviti M12 obrazec za odjavo iz zavarovanja na vašem popoldanskem sp-ju. Datum odjave bo na isti dan, ko se vam izteče pogodba o zaposlitvi. Nato pa je potrebno izpolniti še prijavo v zavarovanje z M1 obrazecm. Datum prijave je 1.7.2021.

Regres za upokojence 2021

Registrirati sp sredi meseca ali na začetku meseca?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Je pogosto vprašanje sogovornikov, ki na Data točki opravljajo postopek registracije podjetij. Podjetniku, ki mora v tekočem mesecu izdati račun, podpisati pogodbo s poslovnim partnerjem ali pa se mu je končalo delovno razmerje v podjetju, je smiselno, da določi datum vpisa še v istem mesecu, ko opravlja postopek registracije. Naslednji mesec bo tak podjetnik plačal sorazmerni del prispevkov za socialno zavarovanje za toliko dni, kolikor je posloval v mesecu ustanovitve. Kdor pa teh razlogov nima, je bolje, da s poslovanjem prične na začetku meseca. To tudi pomeni, da bo prve prispevke za socialno zavarovanje plačal v naslednjem mesecu za pretekli mesec.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vpis s.p. v register možen naslednji dan ali čez mesec dni

Najhitrejši datum vpisa  v register AJPES je naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije. Lahko pa je vpis katerikoli dan trideset dni v naprej.

Primer:

Na postopek registracije ste dogovorjeni 17. junija. Prvi možen datum ustanovitve  je torej 18. junij, sklep o registraciji prejmete 19. junija z njim pa nato odpirate TRR na banki.

Ali

Na postopek ste naročeni 17. junija, datum ustanovitve pa bo 17. julija, potem, ko se vrnete z dopusta. 18. julija boste prejeli sklep o vpisu v poslovni register AJPES in odšli na banko odpreti TRR račun za sp.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja