Go to Top

Samostojni podjetnik je dobil ponudbo za zaposlitev. Kaj zdaj?

V teh vročih dneh nas je poklical samostojni podjetnik. Povedal nam je, da je dobil krasno ponudbo za zaposlitev, zdaj pa ne ve, kaj bo naredil s svojim podjetjem. Kakšne možnosti ima?

Sploh ni edini, ki se je znašel v situaciji, da je dobil ponudbo za zaposlitev in se z bodočim delodajalcem dogovarja za podpis pogodbe o zaposlitvi. Vedno je nato pri takem s.p. dilema, kaj naj stori s podjetjem?

Preverite tudi z našimi pravnimi strokovnjaki kaj lahko storite, ko prejmete ponudbo za zaposlitev in imate status samostojnega podjetnika.

Informativni izračun plače

Dve možnosti ima podjetnik, ko dobi ponudbo za zaposlitev:

A) Lahko zapre s.p. in se zaposli v podjetju. Vse o zaprtju s.p., si lahko preberete v prispevku Izbris s.p.

Ste prejeli ponudbo za zaposlitev kot s.p.? Posvetujte se z nami!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

B) Lahko se zaposli v podjetju, svoj s.p. pa spremeni v popoldanski s.p. (dopolnilno dejavnost), sploh, če namerava prek svojega popoldanskega s.p. še naprej opravljati dejavnosti, ki jih je registriral ob odprtju podjetja. Delodajalec ga prijavi v zavarovanje, sam podjetnik pa se odjavi iz zavarovanja na s.p. en dan prej, preden ga je v zavarovanje prijavil delodajalec. Postopek odjave iz zavarovanja s.p. lahko opravi na VEM točki. Za postopek potrebuje le osebni dokument in M1 obrazec, s katerim se je prijavil v zavarovanje s.p.. S.p. postane popoldanski s.p. in lahko nadaljuje z opravljanjem dejavnosti podjetja. FURS mora obvestiti, da je postal nosilec dopolnilne dejavnosti (popoldanski s.p.), saj bo plačeval pavšalne prispevke za zavarovanje. Ti znašajo 70,58 evra/mesečno.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kaj pa v primeru, da gre za zaposlitev pri delodajalcu za polovični delovni čas?

Zgodi se, da samostojni podjetnik pri delodajalcu podpiše Pogodbo o zaposlitvi za 20 urni delavnik potem, ko je prejel ponudbo za zaposlitev. V takem primeru, se bo moral samostojni podjetnik prijaviti v zavarovanje na s.p. za preostalih 20 ur, kolikor manjka do polnega zavarovanja (40 ur/tedensko). Na s.p. bo nato plačeval prispevke za 20 ur zavarovanja. Pri pripravi pogodbe za skrajšan delovni čas je potrebna dodatna previdnost!

Pravni nasvet

Tudi v tem primeru lahko s.p. postopek odjave iz zavarovanja (s 40 ur) s.p. in prijave v zavarovanje na 20 ur, opravi na VEM točki. Za postopek potrebuje podpisano pogodbo o zaposlitvi in M1 obrazec- potrdilo o prijavi v zavarovanje na s.p., ki ga je dobil, ko je registriral podjetje. V primeru, da s.p. prekine sodelovanje z delodajalcem, se postopek na VEM točki ponovi v obratni smeri (torej odjava iz zavarovanja s.p. za 20 ur zavarovanja in prijava na zavarovanje za 40 ur.).

Za pravni nasvet pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.  Posvetujte se tudi z našimi VEM referenti za odprtje s.p. oz. o tem kaj storiti, ko prejmete kot s.p. ponudbo za zaposlitev.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja