Go to Top

Soglasje od sosedov – ga potrebujem, če opravljam dejavnost v bloku?

Soglasje od sosedov – kdaj ga potrebujete?

Soglasje od sosedov potrebuje podjetnik, kadar mirno dejavnost opravlja v večstanovanjski hiši ali bloku. Veliko vaših vprašanj prejmemo referenti DATA točke, glede soglasja za poslovni naslov, ki ga podjetniki dostikrat zamenjajo za soglasje od sosedov za opravljanje dejavnosti.

Vas zanima, kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Soglasje od sosedov se nanaša na opravljanje dejavnosti

Medtem ko mora podjetnik, ki določi naslov podjetja na lokaciji, katere ni lastnik ali vsaj solastnik pridobiti za postopek registracije podjetja overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, mora podjetnik, ki bo opravljal dejavnost doma v večstanovanjski hiši ali bloku pridobiti soglasje od sosedov. To soglasje ni pogoj za ustanovitev podjetja. Na drugi strani je izjava lastnika objekta pogoj za registracijo in jo mora podjetnik prinesti s seboj na postopek na DATA točko.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Soglasje od sosedov je opredeljeno v Stanovanjskem zakonu

Stanovanjski zakon, ki je bil spremenjen leta 2008, v 14. členu pravi, da etažni lastnik lahko opravlja mirno dejavnost v delu stanovanja, če ta dejavnost ne moti stanovalcev in ne povzroča prekomerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe (npr. stopnišča). Etažni lastnik mora pred začetkom opravljanja dejavnosti pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev v bloku ali večstanovanjski hiši. Pri tem pa mora obvezno pridobiti soglasja tistih etažnih lastnikov, katerih stene ali strop mejijo na njegovo stanovanje. O opravljanju dejavnosti v lastnem stanovanju mora obvestiti tudi upravnika bloka.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Soglasje od sosedov in primeri mirnih dejavnosti

Katere pa so torej primeri mirnih dejavnosti, ki jih lahko podjetnik izvaja v delu stanovanja v bloku? Takšne so na primer delo prevajalca, ki opravlja prevajalske storitve za stranke. Prav tako mednje spadajo tudi dela z računalnikom (na primer programerji). Primeri mirnih dejavnostih so tudi izdelovanje manjših drobnih predmetov, ki se izdelujejo ročno, pisanje knjig, e-poučevanje in podobno. Pomembno je, da k vam ne hodijo stranke in da s svojo aktivnostjo ne motite sostanovalcev bloka. To navaja stanovanjski zakon.

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Soglasje od sosedov in kaj je še dobro vedeti?

Zato, ker opravljate mirno dejavnost v bloku, vam ni potrebno spreminjati namembnosti stanovanjskega prostora v poslovni prostor. Smiselno je preveriti v pogodbi o medsebojnih razmerjih, ki jih sklepajo med seboj stanovalci blokov, ali ta pogodba morda ne vsebuje člena, ki določa oziroma daje soglasje sostanovalcev za opravljanje mirne podjetniške dejavnosti v vašem bloku. Če imate sklenjeno tako pogodbo, potem vam soglasja od sosedov ni potrebno posebej zbirati. Kot rečeno, soglasje od sosedov ni potrebno pri postopku postopku registracije s.p., ampak ga hranite doma med dokumenti podjetja.

Podjetniki, če bi želeli, da vam pri pripravi na podjetniško pot, določene pojme v zakonodaji, ki bodo vplivali na vašo podjetniško pot pojasnijo in pri tem svetujejo naši pravni svetovalci, pišite za ponudbo za plačljivo svetovanje na data@data.si ali pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja