Go to Top

Registriranje dejavnosti: Zakaj moram izbrati dejavnosti?

Registriranje dejavnosti, ki bo ustrezala zamišljeni podjetniški ideji, čaka vsakega podjetnika, ko se odloči za odprtje svojega podjetja ali registracijo samostojne dejavnosti.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Se odločate za registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti? Kaj morate pripraviti, preden se odločite na točko VEM, kako poteka postopek registracije in kakšna vprašanja vas čakajo? Vse na brezplačnem seminarju!

Več informacij

Čeprav mnoge bodoče podjetnike skrbi registriranje dejavnosti, je skrb povsem odveč!

Naši svetovalci na točki VEM podjetja DATA imajo leta izkušenj, množico registriranih podjetij in statusov samostojnega podjetnika in bodo pri izbiri prave za registriranje dejavnosti pomagali tudi vam! Dosegljivi so na data@data.si ali na telefonski številki 01 6001 530.

Že pred registracijo podjetja vam tudi za registriranje dejavnosti brezplačno svetujemo!

Ustrezno dejavnost mora bodoči podjetnik izbrati iz seznama Standardna klasifikacija dejavnosti (2008). Katere so najpogosteje registrirane dejavnosti na naši VEM točki?

Prijava na seminar

Zakaj sploh moram izbrati pravo dejavnost za registiranje dejavnosti?

Na Statističnem uradu RS, ki je skrbnik SKD 2008, so nam pojasnili, da je registriranje dejavnosti potrebno iz večih razlogov. Pravo dejavnost za vašo poslovno idejo potrebujete  ob vpisu v Poslovni register Slovenije (PRS).

PRS je informatizirana baza podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju Republike Slovenije, ki opravljajo dejavnost. Sem so vključeni tudi podatki o njihovih podružnicah, o podružnicah tujih podjetij pri nas.

registriranje dejavnosti

»PRS se vodi z namenom zagotavljanja varnosti pravnega prometa, za statistične, davčne in raziskovalne namene ter za zagotavljanje podatkov drugim organom z enega mesta za izvajanje z zakonom določenih nalog,« pojasnjujejo na Sursu vzrok temu, da morate za registriranje dejavnosti brskati po SKD 2008.

SKD 2008 tako skrbi za ustrezno razvrščanje poslovnih subjektov. Je obvezen nacionalni standard za evidentiranje, zbiranje, obdelovanje, analiziranje, posredovanje in izkazovanje podatkov, pomembnih za spremljanje stanj in gibanj na ekonomskem in socialnem področju ter na področju okolja in naravnih virov.

Kako izberete prav?

Baza SKD 2008 je obsežen dokument, ki ima skoraj 200 strani, za pravilno registracijo dejavnosti pa morate izbrati pravo glede na to, kaj boste v podjetju počeli. Vseeno ni nujno, da se čez dokument prebijate sami!

Pri izbiri dejavnosti morate biti ob tem, da dejavnost ustreza vaši podjetniški ideji pozorni tudi na to, da ne gre za regulirano dejavnost. Če gre za regulirano dejavnost, morate zanjo izpolnjevati vse pogoje. Pred odprtjem podjetja morate tako tudi preveriti, ali potrebujete obrtno dovoljenje. Velikokrat morate upoštevati tudi področno zakonodajo za neko dejavnost. Na kaj morate biti pozorni po odprtju svojega podjetja, pa vam povemo tudi na seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Prijava na seminar

Naša SKD 2008 je bila za namene registriranje dejavnosti razvita na osnovi evropske klasifikacije dejavnosti NACE, je njena slovenska različica. V uporabi je od leta 1994. Ta klasifikacija med drugim tako tudi skrbi, da so podatki primerljivi z podatki drugih držav v Evropski uniji in z mednarodnimi podatki in statistikami. Taki statistični podatki koristijo tudi podjetjem pri ocenjevanju konkurenčnosti in različnim ustanovam pri preprečevanju izkrivljanja konkurence.

Registriranje dejavnosti in dodajanje je brezplačno

Če se odločite za odprtje podjetja na točki VEM podjetja DATA, boste imeli ves čas poslovanja podjetja možnost, da brezplačno dodate različne dejavnosti. Ni nujno, da ob odprtju podjetja veste, s čim se boste še ukvarjali ali pa kje bodo vaše poslovne priložnosti v prihodnosti. Doregistracija dejavnosti v vašem podjetju je brezplačna, če to storitev na točki VEM podjetja DATA. Uredite jo lahko kadarkoli po odprtju podjetja! Pokličite nas na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja