Go to Top

Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje

Za opravljanje nekaterih dejavnosti potrebujete obrtno dovoljenje, za pridobitev obrtnega dovoljenja pa glede na dejavnost specifično izobrazbo. Obrtne dejavnosti določa Uredba o obrtnih dejavnostih, ki je bila nazadnje spremenjena leta 2013.

Med v zadnjih letih zelo popularne dejavnosti, za katere je med drugimi potrebno imeti obrtno dovoljenje, sodi proizvodnja kruha, svežega peciva, slaščic ter piškotov, frizerska, kozmetična in pedikerska dejavnost ter nega telesa s tetoviranjem. Na seznamu dejavnosti, za katere se zahteva pridobitev obrtnega dovoljenja, je tudi gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, izdelovanje fasad, betoniranje, gradnja temeljev in nenazadnje tudi specializirano čiščenje stavb. Za te in druge dejavnosti iz uredbe mora posameznik, ki želi to dejavnost opravljati, pri Obrtni zbornici Slovenije zaprositi za obrtno dovoljenje. Dobi ga lahko samo, če ima ustrezno srednjo poklicno ali srednjo strokovno izobrazbo ustrezne smeri ali opravljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo.

Vlogo za pridobitev obrtnega dovoljenja lahko zastopnik družbe vloži šele po tem, ko že odpre podjetje ali registrira opravljanje dejavnosti. Strošek pridobitve dovoljenja je 111 evrov.

Obrtno dovoljenje

Pleskarji in fotografi ne rabijo zaprositi za obrtno dovoljenje

V nasprotju z naštetimi pa za nekatere mnoge dejavnosti, čeprav so uvrščene na listo dejavnosti, ki se v skladu z Obrtnim zakonom opravljajo na obrtni način, pridobitev obrtnega dovoljenja ni potrebna. Med temi so med mnogimi drugimi mlekarstvo, sirarstvo in proizvodnja sladoleda ter testenin, proizvodnja piva, proizvodnja oblačil, dodelava tekstilij, izdelovanje nakita, izdelovanje keramičnih izdelkov, proizvodnja pohištva, priprava za tisk in objavo ter grafično oblikovanje in fotografska dejavnost. Na to listo, za katero posebna izobrazba za opravljanje dejavnosti, ni pogoj, se je uvrstilo tudi manikiranje in ličenje.

Na njej je tudi rušenje objektov, vgrajevanje stavbnega pohištva, oblaganje tal in sten (sem sodi tudi izdelovanje sten iz mavčnokartonskih plošč), pleskanje ter druga zaključna gradbena dela.

Na ljubljanski izpostavi Obrtne zbornice Slovenije so pojasnili, da se, če je glavna dejavnost ob registraciji podjetja ali statusa samostojnega podjetnika na listi, te podjetnike avtomatično vpiše v obrtni register. Vpis je brezplačen. Občasno podjetniki, ki želijo evropsko potrdilo o opravljanju določene dejavnosti, saj ga potrebujejo pri opravljanju storitev v tujini, tudi sami zaprosijo za vpis v obrtni register. Pri tem gre običajno za podjetja, ki opravljajo storitve s področja gradbeništva.

Morda vas zanima tudi prispevek Spremembe pri obrtnih dovoljenjih ali Kako pridobiti obrtno dovoljenje.

Če želite odpreti podjetje ali registrirati status samostojnega podjetnika lahko to storite pri nas na naši Vem točki. Več informacij o registraciji pa lahko predhodno pridobite na seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Komentarjev (2)

 • Strela 30. Marca 2017 - 21:37 Odgovori

  Pozdravljeni, lepo bi vas prosila če mi lahko podate informacijo, ali potrebujem obrtno dovoljenje. Ne evem točki, sem dobila informacijo da glede na moja dela to ni potrebno, a vseeno ko berem po internetu, mislim da temu ni tako. Izdelujem umetniške slike, ženske nahrtbnike, majhne darille škatle in pa digitalno grafiko: letake, logote,..

  Dejavnosti, ki jih imam registrirane so:
  -Proizvodnja drugih vrhnjih oblačil;
  -Proizvodnja potovalne galanterije;
  -Oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo;
  -Umetniško ustvarjanje
  -Priprava za tisk in objavo

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Dominika Ahačič 3. Aprila 2017 - 8:01 Odgovori

   Pozdravljeni, dejavnosti, ki jih omenjate, ne sodijo med obrtne dejavnosti in jih ne boste našli na spisku v dokumentu – Uredba o določitvi obrtnih dejavnosti https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/114196.
   Lahko pa se odločite, da dejavnosti v okviru s.p. opravljate na obrtni način in se prostovoljno včlanite v Obrtno-podjetniško zbornico. Več informacij o članstvu pa lahko dobite na Obrtno-podjetniški zbornici v vašem kraju.
   Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja