Go to Top

Prepoved gibanja se lahko zgodi, če se bo virus širil prehitro!

Prepoved gibanja, najbolj drastičen ukrep. Epidemiološki podatki kažejo, da vnosov iz tujine ni več veliko. Virus se širi predvsem znotraj države. Če se bo preseglo določeno mejo, se bodo morali sprejemati ukrepi. Slednje pa bi zopet najbolj prizadelo panoge, ki si vse do danes še niso opomogle (gostinstvo, turizem, organizacija dogodkov idr.).

Informativni izračun plače

Prepoved gibanja bi zagotovo zopet prinesla številne spremembe za delavce in delodajalce. Vlada je med drugim že sprejela peti interventni zakon za omilitev in odpravo posledic covid-19. Slednji prinaša tudi nove ukrepe na področju karantene, bolniške in samozaposlenih. Naša pravna služba sledi vsej aktualni zakonodaji in za vas pripravlja brezplačni webinar o ukrepih delodajalca v času koronavirusa. Prijavite se,i za individualno svetovanje pa nam pišite na data@data.si.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Katere panoge bi prepoved gibanja najbolj prizadela?

Vnovična prepoved gibanja bi najbolj prizadela panoge, ki vse od razglašene epidemije še niso opomogle. Na področju turizma in gostinstva so najbolj prizadete turistične agencije, domača turistična podjetja, korporativni in kongresni turizem, organizatorji in kreatorji prireditev ter proizvodni dobavitelji turizma. Zelo prizadeti pa je tudi igralniški sektor, glasbena produkcija. Izrazit zastoj je zaznati tudi v avtomobilski industriji (pri razvojnih dobaviteljih) in logistiki (transport).

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Vnosov iz tujine ni veliko

Epidemiološki podatki kažejo, da število pozitivnih testov narašča v vseh kategorijah, razen v kategoriji “uvoženi primeri”. Vnosov iz tujine ni več toliko. Verjetno se je tudi zato s spremembo »Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19« sprostilo prehajanje med državami. Vstop v Slovenijo je tako pod določenimi pogoji mogoč brez karantene. Več o tem si lahko preberete v našem ČLANKU.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Virus se širi znotraj države

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Slovenija je sicer zaenkrat med boljšimi državami v Evropi, a se tudi pri nas situacija slabša. Virus se širi predvsem znotraj države. To po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina pomeni, da okuženih ne uspemo ujeti dovolj hitro. Prihaja tudi zima, ki naj bi prinesla še slabšo situacijo. Države zato razmišljajo o novih omejitvah za širjenje okužbe z novim koronavirusom – pojavljajo se tudi vprašanja, ali se lahko ponovno zgodi prepoved gibanja.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Prepoved gibanja je drastičen ukrep

Vlada pripravlja ukrepe, ki jih bodo morali uvesti ob poslabšanju epidemiološke slike. Ukrepi so odvisni od incidence, števila zasedenih postelj ter števila bolnikov na intenzivni negi. Vodja strokovne skupine Bojana Beović je dejala, da si lahko Slovenija brez škode za ostale zdravstvene programe lahko za bolnike z novim koronavirusom privošči dobrih 100 negovalnih postelj in dobrih 100 mest na intenzivni negi.

Pravni nasvet

Ko se bo preseglo določeno mejo, se bodo zopet sprejemali ukrepi. Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da bo najbolj drastičen ukrep, ki ga bodo uveljavili, če se bo virus širil prehitro, ponovna splošna prepoved gibanja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja