Go to Top

Prednosti popoldanskega sp – katere so vse?

Prednosti popoldanskega sp

Prednosti popoldanskega sp so predvsem manjši stroški pri poslovanju. Katere so še ostale prednosti popoldanskega sp oz. dopolnilne dejavnosti? Želite tudi vi odpreti popoldanski sp? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije sp!

Ustanovitev podjetja

Kaj lahko opredelimo kot prednosti popoldanskega sp?

Prednosti popoldanskega sp lahko strnemo v nekaj točk:

  • nižji prispevki za socialno zavarovanje (pavšalni prispevki),
  • možnost opravljanja več dejavnosti in tudi različne dejavnosti ter
  • zaposlovanje delavcev v podjetju.

Pravzaprav se popoldanski sp (tudi “popoldanc”) od rednega sp razlikuje le v plačevanju višine prispevkov za socialno zavarovanje. Veliko posameznikov se odloči za registracijo popoldanskega sp tudi z namenom preveritve svoje podjetniške ideje. Ob dobrih poslovnih rezultatih popoldanskega sp se posameznik lahko odloči za prehod iz popoldanskega v redni sp.

Izračun vaše plače opravite z našim kalkulatorjem!

Prednosti popoldanskega sp in stroški

Prednosti popoldanskega sp so nižji stroški pri poslovanju. Med stroške popoldanskega sp sodijo pavšalni prispevki za socialno zavarovanje, ki trenutno znašajo 81,04 evra mesečno. Prav tako pa ima popoldanski s.p. stroške računovodstva in strošek vodenja TRR računa na banki. Popoldanski sp, ki davčno osnovo ugotavlja na način normiranih odhodkov, ima še stroške s plačilom akontacije dohodnine. To je lahko mesečni ali tromesečni strošek, odvisno od njegove napovedi prometa v tekočem letu poslovanja. Tudi v primeru, ko popoldanski sp dobiček ugotavlja po dejanskih stroških, ob napovedi višjih prihodkov kot odhodkov v tekočem letu, plačuje akontacijo. Seveda obstajajo lahko še drugi stroški, ki pa so največkrat odvisni od dejavnosti, ki jih opravlja popoldanski sp. Vse o stroških za popoldanski sp vedo računovodje, ki pomagajo popoldanskemu sp pri finančnem delu poslovanja in ga uvedejo v svet financ, davkov in računovodstva. Pri nas si lahko zagotovite tudi računovodski servis z več kot 30-letnimi izkušnjami! Morebiten prehod v redni s.p. je tako lažji in brez nepotrebnih zapletov.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Prednosti popoldanskega sp in dejavnosti

Omenili smo že, da med prednosti popoldanskega sp sodi tudi možnost opravljanja različnih dejavnosti. Posameznik, ki je redno zaposlen za polni delovni čas in razmišlja o uresničitvi svoje podjetniške ideje, dolgoletnega hobija ali ga preprosto vleče v podjetništvo, pogosto nima prave slike o tem, ali bo trg sprejel njegov produkt oziroma storitev. Veliko mu pomeni socialna varnost, ki mu jo zagotavlja zaposlitev. V prostem času pa se posveča svoji podjetniški ideji, raziskuje trg, veliko dela na promociji, pridobiva stranke in se uči podjetniških veščin. Zgodi se, da je pri uresničevanju svoje podjetniške priložnosti kot popoldanski sp tako uspešen in ga le-ta izpopolnjuje bolj kot delo v službi. Velikokrat nato odpove pogodbo o zaposlitvi in se poda v podjetniške vode. Postane samostojni podjetnik.

Preberite tudi – Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Prednosti popoldanskega sp in prehod v redni sp

Če se popoldanski sp odloči postati samostojni podjetnik, mu ni potrebno zapreti popoldanskega sp ter se nato registrirati kot redni sp. Prehod iz popoldanskega sp v redni sp je le postopek odjave iz zavarovanja na popoldanskem sp in prijava v zavarovanje na redni sp z M1 obrazcem. Pri tem referenti DATA točke pazimo na datume odjave in prijave, saj si samostojni podjetnik ne želi prekiniti delovne dobe. Hkrati smo pozorni na obdobje prehoda iz ene v drugo obliko sp in možnost uveljavljanja nižjih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

Prednosti popoldanskega sp v vašem primeru vam lahko pojasnimo podjetniški svetovalci DATA ter vam svetujemo. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530! Z veseljem vam bomo pomagali.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja