Go to Top

Prehajanje iz rednega v popoldanski sp in obratno

Prehajanje iz rednega v popoldanski sp in obratno

Prehajanje iz rednega v popoldanski sp – v zadnjem času referenti na VEM točki DATA dobivajo veliko vprašanj glede možnosti odprtja dopolnilne dejavnosti oziroma popoldanskega s. p.. hkrati pa vas zanima tudi, kako je možno prehajanje iz rednega v popoldanski s. p. in obratno.

izobraževanje

E-urejanje socialnih zavarovanj: M obrazci

Prijave in odjave v socialna zavarovanja ter spremembe morajo podjetniki zase, za svoje zaposlene, družinske člane ali osebe, ki jim pomagajo na podlagi pogodb civilnega prava, urejati z M obrazci.

Več informacij

Prehajanje iz rednega v popoldanski sp – kdaj lahko posameznik registrira popoldanski s. p.?

Popoldanski s. p. lahko registrira tista oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas, tj. 40 ur/tedensko. Pri tem ni pomembno, ali ima oseba pogodbo o zaposlitvi za določen oziroma za nedoločen čas. V takem primeru pri postopku registracije popoldanskega s. p. se mora nosilec dejavnosti vpisati v socialna zavarovanja z M obrazcem (M12), s katerim potrjuje, da je plačnik pavšala za popoldanski s. p. Taka oseba plačuje pavšalne prispevke za tri zavarovanja – za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju dejavnosti, prispevek za zdravstveno zavarovanje in prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Od aprila 2016 dalje ta skupaj znaša 65,10 evra.

Prijava na izobraževanje

Business people shaking hands, finishing up a meetingKaj pa v primeru pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ali lahko registrira popoldanski s. p.?

Ne. V kolikor ima bodoči podjetnik zaposlitev za krajši delovni čas na primer za 20 ur, potem mora ob registraciji s. p. obvezno izpolniti tudi obrazec za prijavo podatkov za zavod za zdravstveno zavarovanje (M1) in se v zavarovanje prijaviti za preostalih 20 ur, kolikor mu manjka do polnega zavarovanja. Iz naslova s. p. nato mesečno plačuje sorazmerni delež (za 20 ur) prispevkov za socialno zavarovanje kot samostojni podjetnik.

Kako je urejeno prehajanje iz rednega v popoldanski s. p. in obratno?

Klikni in deli

Kaj pa v primeru, če ima oseba zaposlitev za polni delovni čas in registriran popoldanski s. p. pa mu preneha delovno razmerje?

Prijava na izobraževanje

Taka oseba se mora naslednji dan od izteka pogodbe o zaposlitvi z M1 obrazcem prijaviti v zavarovanje v svoj s. p. Popoldanski s. p. tako postane redni s. p. in podjetniku se prispevki za socialno zavarovanje povečajo iz 65,10 na 341,20 evra. O tej spremembi mora podjetnik obvestiti svojega računovodjo. Tudi na VEM točki DATA lahko podjetnik, ki ga doleti podobna situacija, zadevo uredi hitro in enostavno. Naši podjetniški svetovalci bodo z dopisom preko portala E-davki obvestili Finančno upravo RS (Furs), da boste po novem plačevali višje prispevke (tudi v primeru prehoda iz rednega v popoldanski s. p. morate obvestiti računovodjo, ta pa potem Furs, saj je na Furs treba javiti vsako spremembo višine plačevanja prispevkov).

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če tak podjetnik čez čas dobi zaposlitev in podpiše pogodbo o zaposlitvi, ima glede s. p. dve možnosti. Ali zapre s. p. ali pa se z M2 obrazcem odjavi iz zavarovanja na s. p. dan preden mu stopi v veljavo pogodba o zaposlitvi. Njegov redni s. p. tako postane popoldanski s. p. in tudi v tem primeru mora podjetnik obvestiti FURS.

Da bo prijava v zavarovanje za vas in vaše zaposlene lažje stekla, za vas organiziramo seminar o M obrazcih, kjer vam povemo, kako lahko z njimi upravljate sami, kar iz vaše pisarne ali domačega naslonjača!

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje

Pripravil: Dario Berginc, Data d. o. o.

Komentarjev (2)

  • Žiga Lausegger 6. Novembra 2015 - 12:37 Odgovori

    Odlično. Hvala.

  • Stanislav Lamovšek 30. avgusta 2016 - 16:50 Odgovori

    In ker nimaš dovolj dela ko odpreš obrt za cel dan po prenehanju delovnega razmerja (sam sem v podobni situaciji- domača obrt) crkneš, ker ne moreš iti na zavod….Saj preživel bi še mogoče, a te dajatve zadavijo…

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja