Go to Top

Prehod iz popoldanski sp v redni sp in znižani prispevki

Prehod iz popoldanski sp v redni sp isto leto in možnost znižanih prispevkov – ali je to mogoče? Kako poteka prehod iz popoldanski sp v redni sp in obratno? Kakšen je postopek na DATA točki? Za vse informacije glede odprtja sp se obrnite na naše svetovalce, ki vam bodo vodili čez celotni postopek. Kontaktirajte nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Najprej popoldanski sp – prehod iz popoldanski sp v redni sp

Popoldanski sp odpre oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas in želi opravljati dopolnilno dejavnost. Na DATA točki opravi registracijo popoldanski sp in sklep o registraciji sprejme s strani AJPES-a v nekaj dneh po datumu ustanovitve. S sklepom o registraciji odpre TRR račun na banki in, če niso potrebna dokazila in licence za opravljanje dejavnosti, v treh dneh začne s poslovanjem. Mesečno plačuje pavšalne prispevke za zavarovanje (93,15 EUR), lahko tudi akontacijo Furs-u na napovedan dobiček, mesečni pavšal računovodji in provizijo za vodenje bančnega računa.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev podjetjaNormiranec sp – kaj morate vedeti?

Kaj pomeni prehod iz popoldanski sp v redni sp?

Če ima posameznik registriran popoldanski sp in mu preneha pogodba o zaposlitvi v podjetju, se mora prijaviti v zavarovanje na svoj popoldanski sp. Postane samozaposlena oseba v svojem sp in iz tega naslova plačuje prispevke za socialno zavarovanje. Ni potrebno zapreti popoldanski sp in nato odpreti redni sp. Postopek prehoda iz iz popoldanski sp v redni sp se ureja le z M obrazci zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Koliko znašajo prispevki za s.p. 2024

Prehod iz popoldanski sp v redni sp in znižani prispevki za zavarovanje

Če posameznik najprej registrira popoldanski sp in se v naslednjih mesecih v njem samozaposli (prenehala mu je pogodba o zaposlitvi), velja, da je tak samozaposleni podjetnik prvič registriral sp (ni bil zaprt popoldanski sp in nato odprt redni sp) in zato po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, lahko uveljavlja prvo leto posloavanja 50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialnih prispevkov. Drugo leto so ti prispevki 30 % nižji.

Prijavite se na e-novice

Komentarjev (2)

  • Žiga Lausegger 6. Novembra 2015 - 12:37 Odgovori

    Odlično. Hvala.

  • Stanislav Lamovšek 30. avgusta 2016 - 16:50 Odgovori

    In ker nimaš dovolj dela ko odpreš obrt za cel dan po prenehanju delovnega razmerja (sam sem v podobni situaciji- domača obrt) crkneš, ker ne moreš iti na zavod….Saj preživel bi še mogoče, a te dajatve zadavijo…

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja