Go to Top

Povprečna neto plača je od leta 2014 zrasla le za 37 evrov na leto?!

Povprečna neto plača – za koliko se je zvišala »povprečnemu« zaposlenemu in kaj lahko naredite?

Povprečna neto plača v Sloveniji raste le postopoma. Razlogi o njenem capljanju za povprečnimi stroški dobrin in storitev ležijo tudi v dosedanjih dohodninskih zakonodajah, visoki obremenjenosti s prispevki in seveda politikam vlad. Nekateri svoje upe dajejo v novo dohodninsko zakonodajo, a mi imamo drugačen predlog kaj lahko naredite in dodate k mesečnemu zaslužku – registrirajte popoldanski s.p.! To lahko storite pri nas, na Data točki! Pokličite na 01/600-1530 oz. nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije!

Informativni izračun plače

Povprečna neto plača in življenjski standard

Povprečna neto plača iz leta v leto narašča manj kot rastejo povprečni stroški košarice dobrin. Inflacija je v Sloveniji od leta 2014 košarico dobrin v povprečju dražila za skoraj odstotek mesečno v primerjavi z istimi obdobji v letih poprej. V zadnjem letu so se po januarskih podatkih cene dobrin v povprečju zvišale za 7,1 %. Cene storitev so se v tem obdobju v povprečju povišale za 3,1 %. Tudi cene v naših sosednjih državah kažejo na tak trend v zadnjem času. Podatki Sursa kažejo, da je povprečna neto plača leta 2014 znašala 1009,22 evra, leta 2021 pa 1270,30 evra. To pomeni, da je v povprečju povprečna neto plača na leto zrasla za dobrih 37 evrov.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Na udaru rastočih stroškov ni le povprečna neto plača – kaj pa dodatki?

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pred kratkim podalo predlog, da bi se zvišati morali tudi dodatki za prehrano in prevoz na delo. Kot smo nedavno pisali se ti niso zvišali od leta 2008! Draginja cene hrane je v vmesnem času krepko znižala življenjski standard zaposlenih. Ne le povprečna neto plača – tudi prevozni stroški so v zadnjih mesecih burili duhove! Višje cene bencina so prav tako udarile po žepu večino državljanov. Še posebej pa prevoznike ter tiste, ki svojo dejavnost ali delo opravljajo s svojim prevoznim sredstvom. Tudi državni ukrep, ki določa cen naftnih derivatov je le nekakšen začasen obliž za zamejitev posledic.

 Zaslužite s hobijem ali idejo!

podjetniško svetovanjePostanite stranka našega računovodskega servisa!

Povprečna neto plača je nizka – registrirajte popoldanski s.p. in si zagotovite dodatne prihodke!

Zagotovitev dodatnih prihodkov je dobra rešitev in dobra poslovna ideja vam lahko veliko doprinese k družinskemu proračunu. Naj povprečna neto plača ne bo meja vašega osebnega razvoja in življenja!

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kako se povprečna neto plača primerja z zaslužki preko s.p.-ja ali delu prek pogodbe?

Tisti s polno zaposlitvijo za 8 ur na dan lahko za opravljanje dodatnega dela registrirate »popoldanski s.p.«. Takšna izbira se ob rednem dodatnem delu vsekakor bolj izplača v primerjavi z delom preko avtorskih ali podjemnih pogodb, saj je skupek obveznih prispevkov in davkov relativno nižji.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Vam nizka povprečna neto plača ne diši več in bi se radi popolno predali delo prek lastnega podjetja?

Za tiste, ki se obotavljate med delom preko lastnega podjetja ali s.p.-ja ter delom prek redne zaposlitve imamo na voljo koristen in brezplačen seminar. Naš seminar »Prednosti in slabosti samozaposlitve« vam predstavi davčne odtegljaje državi in prispevke državnim blagajnam, ki jih morate plačati v obeh primerih ter pomaga določiti kaj se vam najbolj izplača!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja