Go to Top

Potrdilo o vplačanem kapitalu – kaj, če ga ne vrnete referentu?

Potrdilo o vplačanem kapitalu je dokument, ki ga mora na DATA točko vrniti družbenik družbe, ki je predtem dokumentacijo za registracijo d.o.o. pripravil s pomočjo referenta DATA točke. Kdo izda potrdilo? In kaj se zgodi, če družbenik zamudi 14-dnevni rok?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kdo izda potrdilo o vplačanem kapitalu?

Potrdilo o vplačanem kapitalu družbeniku izda izbrana banka, na kateri družbenik odpre začasni račun, nanj pa nakaže ali položi ustanovitveni kapital. Za družbenika družbe v ustanavljanju obstaja časovni rok, do kdaj mora potrdilo o vplačanem kapitalu vrniti na DATA točko. Ta rok je 14 dni.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kaj se zgodi, če družbenik zamudi 14-dnevni rok?

Običajno družbeniki d.o.o., ki jim pri postopku registracije družbe pomagajo referenti DATA točke, prejmejo navodilo, da čim prej uredijo potrdilo o vplačanem kapitalu in ga vrnejo nazaj na DATA točko. Kljub temu traja nekaj dni, da banka opravi svoje delo in izda omenjeno potrdilo. Če potrdilo o vplačanem kapitalu s strani družbenika ni vrnjeno na DATA točko v predpisanem roku 14 dni, se vloga na portalu izbriše. Potrebna je ponovna registracija d.o.o. To pomeni ponovno osebno podpisovanje dokumentacije in torej ponoven obisk DATA točke.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača 2023?

Potrdilo o vplačanem kapitalu in postopek po oddaji dokumentacije

DATA točka potrebuje originalno potrdilo o vplačanem kapitalu. Šele, ko ga referent prejme, lahko odda popolno vlogo za registracijo d.o.o. na registrsko sodišče. Sodišče približno v tednu dni pregleda vlogo. Če so podatki na vlogi pravilni, izda sklep o vpisu v poslovni register. Sklep sodišča prejme družbenik na naslov, ki ga je za vročanje pošiljke določil na postopku registracije d.o.o. Z njim se vrne na banko in začasni račun spremeni v poslovni račun. Družba lahko posluje.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2023, kaj se je spremenilo?

Potrdilo o vplačanem kapitalu, kaj je še dobro vedeti?

Po vpisu družbe v poslovni register in pridobitvi matične in davčne številke družbe, želijo družbeniki čim prej opraviti postopek pridobitve DDV številke za družbo. Gre za postopek, ki je v pristojnosti Finančne uprave RS in ga za stranke urejajo računovodje računovodskega servisa DATA. Pogosto vprašanje, ki ga svetovalcem podjetja DATA zastavljajo novopečeni lastniki družbe je, ali mora ustanovitveni kapital ostati na računu družbe. Pojasnimo jim, da je kapital po odprtju TRR računa na banki last družbe in se lahko porabi za tekoče poslovanje podjetja.

Če imate glede odprtja podjetja še kakšne dileme, se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Na teh dveh kontaktih pa lahko rezervirate tudi termin za registracijo podjetja!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja