Go to Top

Potrdilo o nekaznovanosti – veste, kje ga dobite?

Potrdilo o nekaznovanosti – običajno ga potrebujete ob zaposlitvi!

Potrdilo o nekaznovanosti je uradni dokument, ki dokazuje, ali je oseba storila morebitna kazniva dejanja v Republiki Sloveniji oz. je bila pravnomočno obsojena z izpisom iz kazenske evidence za kazniva dejanja. Kdaj ga potrebujete? Kje in kako ga dobite? Na ta vprašanja bomo skušali odgovoriti v članku. Potrebujete pravni nasvet glede delovnega prava? Tega vam lahko zagotovijo naši pravni svetovalci – pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Potrdilo o nekaznovanosti – kaj je in kdaj ga potrebujete?

Potrdilo o nekaznovanosti kot že omenjeno dokazuje, da oseba ni storila kaznivega dejanja v Republiki Sloveniji oz. ni bila pravnomočno obsojena z izpisom iz kazenske evidence za kazniva dejanja. Običajno potrdilo o nekaznovanosti potrebujemo ob prijavi na izbrano delovno mesto. Prav tako boste potrdilo o nekaznovanosti potrebovali, če boste želeli zaprositi za stalno ali začasno bivališče v tujini.

Ustanovite svoje podjetje!

Potrdilo o nekaznovanosti – kje ga dobite?

Potrdilo je možno pridobiti le na Ministrstvu za pravosodje. Izdaja se le v slovenskem jeziku. Če oseba potrebuje potrdilo o nekaznovanosti za tujino, je zahtevan tudi prevod.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

pravno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Potrdilo o nekaznovanosti – kako do njega?

Potrdilo lahko dobite na več načinov. Najbolj enostaven način je elektronsko prek spleta, a načinov je več:

  • Elektronsko lahko vlogo za potrdilo oddate tukaj (potrebovali pa boste elektronsko prijavo in elektronski podpis). Če se odločite za elektronsko oddajo morate označiti, če potrebujete potrdilo za tujino. V tem primeru vam ga pošljejo v papirni obliki po pošti na vaš naslov vročanja. Če pa potrdilo potrebujete za uporabo v Sloveniji, pa ga boste (običajno še) isti dan prejeli v elektronski obliki v portal eUprava v razdelek Oddane vloge.
  • Vlogo lahko pošljete po pošti – Ministrstvo za pravosodje, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana.
  • Vlogo lahko oddate tudi osebno v sprejemni pisarni Ministrstva za pravosodje. To lahko storite od ponedeljka do petka. V ponedeljek, torek in četrtek lahko vlogo oddate med 9:00 in 15:30, v sredo med 9:00 in 16:00, v petek pa med 9:00 in 14:30.

Potrdilo o nekaznovanosti se praviloma izda še isti ali najkasneje naslednji dan po prejemu vloge. V kolikor je potrebno dodatno preverjanje, lahko traja tudi dlje. Izdaja potrdila o nekaznovanosti je brezplačna.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Potrdilo o nekaznovanosti ni enako kot potrdilo, da oseba ni v kazenskem postopku!

Potrdilo o nekaznovanosti se včasih napačno zamenjuje s potrdilom, da oseba ni v kazenskem postopku. Tega pa izdaja sodišče prve stopnje, se pravi okrajno sodišče. Če potrebujete to potrdilo morate osebno na sodišče z veljavnim osebnim dokumentom. V vašem imenu lahko to stori zakoniti zastopnik.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja