Go to Top

Postopek za odprtje podjetja – kako poteka?

Postopek za odprtje podjetja – kaj je dobro vedeti?

Postopek za odprtje podjetja lahko hitro in enostavno opravite pri nas na DATA točki! Gre za brezplačen postopek. Kako poteka postopek za odprtje podjetja, če gre za odprtje s.p.? In kako v primeru ustanovitve d.o.o.? Boste tudi vi registrirali podjetje? Rezervirajte termin za registracijo podjetja na 01/600-1530 ali preko spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Postopek za odprtje podjetja v primeru s.p.

Kako poteka postopek za odprtje podjetja, če želite odpreti s.p.? S.p. lahko ustanovi oseba, ki ni davčni dolžnik. Prav tako pa pri osebi ne smejo obstajati omejitve za ustanovitev s.p. Te so navedene v 10.a členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1). Če se postopek za odprtje podjetja v obliki s.p. opravlja na DATA točki, se podjetnik osebno oglasi pri nas. S seboj mora prinesti veljaven osebni dokument in davčno številko. V kolikor podjetnik ni (so)lastnik objekta, kjer bo poslovni naslov, mora s seboj prinesti še overjeno izjavo lastnika objekta. Postopek za odprtje podjetja v obliki s.p. se nadaljuje s pripravo obrazcev. Več o tem smo pisali v članku Obrazci za odprtje s.p. – kaj vse se pripravi na postopku? Po podpisu obrazcev, se ti elektronsko oddajo na institucije. Sklep o registraciji s.p. pa podjetnik prejme po pošti naslednji dan od dneva, ki je določen za datum ustanovitve s.p. S tem lahko na banki tudi odpre TRR račun za poslovanje.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kako pa poteka postopek za odprtje podjetja v obliki d.o.o.?

Za postopek za odprtje podjetja v obliki d.o.o. prav tako velja, da družbeniki ne smejo biti davčni dolžniki. Enako pa za družbenika ali več njih ne smejo obstajati omejitve iz 10.a člena ZGD-1. Na DATA točko pa mora(jo) družbenik(i) priti osebno. Tudi d.o.o. lahko registrira ena oseba. V takšnem primeru govorimo o enoosebnem d.o.o. Če pa je družbenikov več, pa gre za ustanovitev večosebnega d.o.o. Postopek za odprtje podjetja (d.o.o.) na DATA točki pomeni tudi, da morajo družbeniki pripraviti ustanovitveni kapital v najmanjšem znesku 7500 evrov. Postopek za odprtje d.o.o. se nadaljuje tako, da se pripravi:

  • Akt o ustanovitvi oz. družbena pogodba;
  • Sklep o imenovanju zastopnika;
  • Sklep o določitvi poslovnega naslova podjetja;
  • Sklep o elektronskem naslovu podjetja;
  • Izjava zastopnika;
  • Davčni podatki.

Po postopku na DATA točki mora družbeniki na banki odpreti začasni račun. Nanj nakaže kapital. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala. Tega vrne nazaj na DATA točko. Referent pa nato odda vlogo na registrsko sodišče. Podjetje je običajno registrirano v roku tedna dni. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, družbenik na banki začasni račun v poslovni naslov. Podjetje lahko začne s poslovanjem.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Pred registracijo podjetja se posvetujte s svetovalci

Preden pridete na postopek za odprtje podjetja, je smiselno, da imate vse potrebne informacije. Se vam bolj splača s.p. ali d.o.o.? Individualno se posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci. Za pravne in davčne dileme pa so vam na voljo naši sodelavci iz pravne službe ter davčni strokovnjaki. Ko opravite postopek za odprtje podjetja, pa boste verjetno potrebovali tudi računovodjo. Tudi tega vam lahko zagotovimo pri nas. Računovodski servis DATA namreč deluje že več kot 30 let. Za več informacij smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja