Go to Top

Obrazci za odprtje s.p. – kaj vse se pripravi na postopku?

Obrazci za odprtje s.p. – kateri vse se pripravijo?

Obrazci za odprtje s.p., ki jih na DATA točki lahko pripravite s pomočjo referenta, so trije. In sicer zajemajo podatke za prijavo v register podjetij Ajpes, za vpis davčnih podatkov za FURS ter za prijavo v zavarovanje na Zavod za zdravstveno zavarovanje. Po pripravi ustreznih dokumentov, jih podjetnik podpiše, referent pa poskrbi za elektronsko oddajo vseh obrazcev na vse prej omenjene institucije. Pomembno je, da se podjetnik dobro pripravi na postopek registracije. V podjetju DATA ima bodoči podjetnik na voljo brezplačni seminar z naslovom Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, kjer pridobi osnovne informacije o postopku registracije podjetja. Kdor pa želi individualno obravnavo pred postopkom na DATA točki, se lahko udeleži še individualnega svetovanja pri podjetniškem svetovalcu, kjer skupaj pripravita najboljše rešitve za podjetnika. Za več informacij nas lahko pokličete na 01/600-1530. Termin registracije podjetja pa lahko opravite tudi preko spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Katere dokumente potrebujete za postopek registracije s.p.?

Preden se pripravijo obrazci za odprtje s.p., je potrebno pogledati, katere dokumente boste potrebovali za postopek registracije s.p. na DATA točki. To so:

Izračunajte si vašo plačo!

Obrazci za odprtje s.p. in prijava podatkov za vpis v register podjetij AJPES

Na obrazcu za prijavo podatkov v register podjetij AJPES boste napovedali datum ustanovitve podjetja, popolno ime firme in skrajšano firmo, naslov podjetja, kontaktne podatke s.p., dejavnosti s.p. in naslov, kamor želite, da vam AJPES pošlje sklep o vpisu v poslovni register. Na pogosto vprašanje podjetnikov, koliko dejavnosti lahko registrirajo ob vpisu, referenti odgovarjamo, da ob vpisu lahko navedete tiste dejavnosti, s katerimi boste pričeli poslovati in to so lahko tudi različne dejavnosti. Pomoč pri izbiri dejavnosti in razlago o morebitnih pogojih za opravljanje dejavnosti nudijo podjetniški svetovalci na individualnem svetovanju.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Obrazci za odprtje s.p. in priprava davčnih podatkov za s.p.

Na obrazcu za prijavo davčnih podatkov boste napovedali na kakšen način boste vodili finančni del poslovanja s.p. in predvidene prihodke do konca leta v katerem ustanavljate s.p. Opredeliti se boste morali, ali boste finančni del poslovanja s.p. vodili po dejanskih stroških ali pa boste davčno osnovo ugotavljali na način normiranih odhodkov (normiranec s.p.). Kateri način izbrati, vam lahko svetuje davčno-računovodski svetovalec v podjetju DATA.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Obrazci za odprtje s.p. in prijava podatkov za zavarovanje na ZZZS

Med obrazci za odprtje s.p. je tudi prijava podatkov za zavarovanje na ZZZS. Na tem obrazcu je potrebno zapisati EMŠO številko podjetnika, njegovo ime in priimek ter stopnjo končane formalne izobrazbe. Za navedbo izobrazbe dokazila pri postopku registracije s.p. niso potrebna.

Preberite tudi – Odprtje sp za polovični delovni čas, obstaja tudi ta možnost?

Obrazci za odprtje s.p. in obveznosti s.p. po vpisu v register

Sklep o vpisu v poslovni register boste prejeli v nekaj dneh po datumu, ki ste ga na postopku registraciji navedli za datum registracije s.p. Poslal vam ga bo registrski organ za s.p. – Ajpes. Z njim boste na banki uredili odprtje TRR računa za namene poslovanja s.p. Po pošti boste prejeli še potrdilo o prijavi v zavarovanje M1 obrazec. Čim prej po ustanovitvi pa se morate sestati z računovodjo za s.p., ki vam bo pomagal pri finančnem delu poslovanja podjetja in vas vodil čez labirint davčne zakonodaje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja