Go to Top

Pomoči vlade za podjetja in socialno ogrožene! Kdo jih bo dobil?

Pomoči bo vlada namenila podjetjem in socialno ogroženim

Pomoči podjetjem in socialno ogroženim je sprejela vlada na seji. Sprejet je bil predlog pomoči podjetjem zaradi visokih cen plina in elektrike ter tudi t.i. draginjski dodatek za socialno ogrožene. Kdo bo dobil pomoč?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI!

Pomoči za gospodarstvo

Zaradi visokih cen energije je vlada sprejela osnutek predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina. Pomoč bi naj bila predvidena za podjetja, ki so se jim cene energentov glede na lani najmanj podvojile. Takšna podjetja bodo lahko zaprosila za nepovratno pomoč v višini 30 % upravičenih stroškov zvišanj cen elektrike in plina. Po nekaterih ocenah bo do takšne pomoči upravičenih okrog 5 tisoč podjetij.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

Kako bodo podjetja prišla do pomoči?

Po predlogu bodo mala in srednja podjetja upravičena do največ pol milijona evrov pomoči. Velika podjetja pa bodo lahko prejela največ do dva milijona evrov. Za ukrep bo namenjenih 40 milijonov evrov. Polovica bo izplačana letos, druga polovica pa prihodnje leto. Vloge za pomoč bodo podjetja lahko oddala do sredine novembra. Sprejemala jih bo pa agencija Spirit. Za lansko drugo polletje ter letošnje račune za junij, julij, avgust in september bodo morala podjetja predložiti račune. Podatki za zadnje tri meseca letošnjega leta pa bodo ocenjeni. Prvo izplačilo pomoči bo do konca leta, drugo pa do sredine marca.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Pomoči tudi za socialno ogrožene družine!

Sprejet je bil tudi predlog pomoči socialno ogroženim prebivalcem v času draginje. Med temi bodo t.i. enkratni draginjski dodatki. Do dodatka bo upravičenih 54 tisoč prejemnikov socialnih pomoč in 9 tisoč prejemnikov varstvenega dodatka. Prejemniki bodo dobili 200 evrov dodatka za samsko osebo. Pri dvočlanskem gospodinjstvu bosta člana dobila 314 evrov, v kolikor pa ima takšna družina še enega otroka (ki je vključen v skupno varstvo in vzgojo) pa 432 evrov.

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Pomoč tudi za invalide

Pomoči bodo namenjene tudi najbolj »ogroženim« invalidom. Teh je okrog 7.400, vsak bo prejel 200 evrov. Dodatki bi naj bili izplačani na enak način kot socialne pomoči. Izplačila pa bi se naj začela z novembrom. Skupna vrednost izplačil je ocenjena na 41 milijonov evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja