Go to Top

Pogoji sodelovanja: jih kdo sploh bere? Pa bi jih morali!

Poglejmo si klasični primer, kjer v igro, nič hudega sluteč, vstopijo pogoji sodelovanja.

S prijateljem se zmenimo za kavo. Zamuja, zato vmes želimo preveriti še elektronsko pošto. Na mobilnem telefonu se priklopimo na javno brezžično internetno povezavo, brez prijave ali gesla. Preden se zares povežemo, nas na spletni strani vprašajo, če se strinjamo s pogoji sodelovanja. Seveda se. Kdo zares bere pogoje, dolge več strani? Pritisnemo “strinjam se” in že veselo surfamo po spletu.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Podjetniki, tudi vi ne pozabite na drobni tisk, ki se skriva v zakonih, podzakonskih aktih in drugih relevantnih listinah. Mi vas peljemo skozi zakonodajo, ki je pomembna za vse podjetnike, in vas opozorimo tudi, kako se na obisk morebitne inšpekcijske službe dobro pripraviti.

Več informacij

Zveza potrošnikov Slovenije piše o tem, kolikokrat smo v zadnjem letu, mesecu ali tednu ste brez pomisleka odkljukali, da se strinjamo s pogoji poslovanja, ne da bi jih prebrali?

Prijava na izobraževanje

Pogoji sodelovanja so dolgi med 4.000 in 8.000 besed

pogoji sodelovanjaČlanek se opira na raziskavo dveh ameriških univerz,  ki je potrdila, da skoraj nihče ne prebere drobnega tiska, ki jih prinašajo pogoji sodelovanja.  Do tega zaključka so raziskovalci prišli s trikom – vzpostavili so lažno družabno spletno stran splošnimi pogoji uporabe, ki so bili zelo podobni pogojem, ki jih spletna družbena omrežja tudi v resnici uporabljajo. Pogoji so vsebovali med 8000 in 4000 besed.

Za vsa pravna vprašanja smo na voljo na 01 600 1530 ali na data@data.si! Rezervirajte termin!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Med drugim se je med pogoji sodelovanja znašel tekst, da se oseba strinja s tem, da se njeni podatki delijo z nekaterimi večjimi varnostnimi agencijami v ZDA in po svetu, da se oseba strinja s tem, da bodo njene podatke delili s tretjimi osebami, kar bi lahko imelo vpliv na njihovo zaposlitev, sklepanje finančnih storitev, šolanje na univerzi, potovanja v tujino in postopke v kazensko pravnem sistemu.

Preberete pogoje sodelovanja, preden se povežete na neznano spletno stran?

Klikni in deli

Predrzni pogoji sodelovanja

Na tej lažni spletni strani pa so med pogoje sodelovanja zapisali tudi, da se je oseba, ki se s pogoji strinja, pripravljena odpovedati prvo rojenemu otroku, tisti, ki otrok še nimajo, pa so med pogoje zapisali, da ta dogovor velja do leta 2015. 98 odstotkov se je s podtaknjenimi pogoji strinjalo. Raziskava je pokazatelj, da si uporabniki oziroma potrošniki v veliki večini pogojev sodelovanja ne preberemo, morda jih le preletimo. Povprečno so se uporabniki na lažni spletni strani med pogoji sodelovanja zadržali 73 sekund, kar pa ni bilo dovolj, da bi si prebrali vse pogoje sodelovanja, dolge 8.000 besed.

Prijava na izobraževanje

O uporabi spleta in varstvu pravic potrošnikov na DATI redno poročamo. Vabljeni k branju sorodnih člankov:

Vas mika registracija podjetja, s. p. ali d. o. o.? Tudi poleti se lahko lotite ustanovitve podjetja! Registracija podjetja na VEM točki DATA je brezplačna, hitra in enostavna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Vir: ZPS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja