Go to Top

Podaljšanje delovnega dovoljenja za tujce v Sloveniji – kako?

Podaljšanje delovnega dovoljenja za tujce v Sloveniji je potrebno urediti, da bi lahko delavci še naprej nemoteno delali v Sloveniji. V večini primerov podaljšanje delovnega dovoljenja ureja delavec sam. Potrebuje pa tudi določeno dokumentacijo s strani delodajalca.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Podaljšanje delovnega dovoljenja – zakonska podlaga

Podaljšanje delovnega dovoljenja ureja Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT). To velja za vsa enotna dovoljenja za delo in bivanje, ki jih morajo pridobiti državljanih tretjih držav. Izjema so le državljani BiH in Srbije. Ti delovno dovoljenje dobijo in podaljšujejo na podlagi Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Srbijo, oziroma Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Ampak tudi državljani BiH in Srbije morajo poleg podaljšanja delovnega dovoljenja urediti tudi podaljšanje dovoljenja za prebivanje.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Podaljšanje delovnega dovoljenja – soglasje k zaposlitvi

Državljani tretjih držav, ki podaljšujejo enotno dovoljenje za delo in bivanje, ne pridobivajo ločenega delovnega dovoljenja. Namesto tega, mora zavod za zaposlovanje izdati le soglasje k zaposlitvi. Ta se ob vročitvi enotnega dovoljenja dokazuje v obliki informativnega lista.

Pri podaljšanju soglasja je treba preveriti, po kateri podlagi bo tujec podaljšuje enotno dovoljenje. Pogoji se namreč razlikujejo glede na tip dovoljenja. Tujci vlogo za podaljšanje enotnega dovoljenja vložijo pri pristojni upravni enoti v Sloveniji z vso zahtevano dokumentacijo. Upravna enota potem v primerih enotnih dovoljenj za delo in bivanje zadevo odstopi v reševanje Zavodu RS za zaposlovanje. ZRSZ je namreč odgovoren za izdajo soglasja k zaposlitvi. Prav tako preveri, če tako delavec kot delodajalec izpolnjujeta pogoje za podaljšanje soglasja k zaposlitvi. Šele ko ZRSZ izda soglasje, upravna enota nadaljuje s postopkom izdaje samega dovoljenja za prebivanje.

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Kdaj je potrebno soglasje k zaposlitvi?

Soglasje k zaposlitvi je potrebno v primerih izdaje in podaljšanja:

  • Enotnega dovoljenja za prebivanje in delo (37. člen Zakona o tujcih);
  • Enotnega dovoljenja zaradi opravljanja dela kot samozaposlena oseba (37.b člen Zakona o tujcih – v primeru 14. člena ZZSDT);
  • Enotnega dovoljenja zaradi visokokvalificirane zaposlitve – Modra karta EU (39. in 41. člen Zakona o tujcih);
  • Odobritve zamenjave delodajalca – zamenjave delovnega mesta imetnika modre karte EU;
  • Enotnega dovoljenja zaradi opravljanja pripravništva/ Odobritev zaposlitve pripravnika pri dveh ali več delodajalcih (44.d člen Zakona o tujcih);
  • Enotnega dovoljenja zaradi opravljanja sezonskega dela, daljšega od 90 dni (45.a člen Zakona o tujcih);
  • Enotnega dovoljenja za dnevnega delovnega migranta (46. člen Zakona o tujcih);
  • Dovoljenja za začasno prebivanje za tujca, ki ima status rezidenta za daljši čas v drugi državi članici evropske unije in bo v republiki Sloveniji prebival zaradi zaposlitve ali dela oziroma bo dnevni delovni migrant (48. člen Zakona o tujcih);
  • Dovoljenja za začasno prebivanje za tujca, ki ima status rezidenta za daljši čas v drugi državi članici evropske unije in bo v republiki Sloveniji prebival zaradi opravljanja sezonskega dela (48. člen Zakona o tujcih).

Prav tako morajo vložiti prošnjo za podaljšanje soglasja k zaposlitvi tisti, ki so dovoljenje za prebivanje dobili na kakšni drugi (študij, združitev družine, …), a so ločeno pridobili soglasje, oziroma informativni list.

Minimalna plača v 2023 se je zvišala! Za koliko?

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Podaljšanje delovnega dovoljenja – državljani BiH in Srbije

Državljani BiH in Srbije pridobivajo ločeno dovoljenje za delo in dovoljenje za prebivanje. Dovoljenje za delo jim izda ZRSZ. In sicer na podlagi Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Srbijo, oziroma Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Delavec vlogo za podaljšanje delovnega dovoljenja vloži sam pri ZRSZ. Delodajalec mu mora priskrbeti le pogodbo o zaposlitvi, ki velja vsaj še 1 leto. Mora pa delavec vložiti tudi vlogo za podaljšanje dovoljenja za prebivanje, saj mora za nadaljevanje zaposlitve imeti veljavno tako dovoljenje za delo kot tudi za bivanje.

Preberite tudi – Je znanje slovenskega jezika pogoj za dovoljenje za bivanje?

Podaljšanje delovnega dovoljenja za državljane EU, Švicarske konfederacije in njihove družinske člane

Državljani EU, Švicarske konfederacije in njihovi družinski člani za zaposlitev v Sloveniji ne potrebujejo delovnega dovoljenja. Državljani EU in Švicarske konfederacije se lahko v Sloveniji zaposlijo brez dovoljenja za prebivanje. V roku 90 dni od vstopa v državo pa morajo oddati vlogo za dovoljenje za prebivanje. To velja, v kolikor bi želeli v Sloveniji bivati več kot teh 90 dni. Ožji družinski člani EU državljanov in državljanov Švicarske konfederacije pa morajo najprej pridobiti dovoljenje za prebivanje, katerega vlagatelj je EU državljanov oziroma državljan Švicarske konfederacije. Ko dovoljenje pridobijo, jim to omogoča tudi zaposlitev v Sloveniji. Imajo namreč prost dostop do trga dela.

Vsi našteti podaljšujejo le dovoljenje za prebivanje, saj delovnega dovoljenja na potrebujejo.

Bi potrebovali pomoč, ko gre za podaljšanje delovnega dovoljenja? Ali pri pridobivanju dovoljenj za prebivanje in delo? Naš oddelek za tujce vam lahko pomaga pri tem! Poleg tega, da pomagamo pri ustanovitvi podjetij za tujce, nudimo tudi te storitve! Za ponudbo naših storitev nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja