Go to Top

Združevanje družine tujca iz tretjih držav v Sloveniji – kako?

Združevanje družine

Združevanje družine v Sloveniji lahko opravijo tujci iz tretjih držav pod nekaterimi pogoji. Kateri tujci tretjih držav lahko združijo družino? In kako to uredijo? Mimogrede, potrebujete pomoč pri pridobivanju dovoljenj za prebivanje oz. delovnih dovoljenj? V našem podjetju DATA imamo oddelek, ki se ukvarja s storitvami za tujce. Ne le da pomagamo pri ustanovitvi podjetij za tujce, ukvarjamo se tudi s pridobivanjem delovnih dovoljenj oz. dovoljenj za prebivanje. Za več informacij smo na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kdaj lahko tujec iz tretjih držav združi družino v Sloveniji?

Če tujec prebiva v Sloveniji dovolj časa lahko opravi postopek za združevanje družine. Dovolj časa pomeni, da v Sloveniji prebiva dve leti na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje ter ima izdano dovoljenje za začasno prebivanje za najmanj eno leto. Združevanje družine lahko tujec opravi tudi, če ima izdano veljavno dovoljenje za stalno prebivanje.

Koliko bo znašala vaša plača?

Obstajajo tudi izjeme, ko lahko tujec združevanje družine opravi prej

Obstaja tudi nekaj izjem, ko lahko tujci za združevanje družine zaprosijo brez zakonsko določeno omejitve glede dolžine prebivanja in veljavnosti izdanega dovoljenja za prebivanje. Ena izmed takšnih izjem je na primer, ta, če je vaše prebivanje v interesu države. Mnenje mora izdati pristojni organ v Republiki Sloveniji (ministrstvo ali državni organ). Ta izrazi interes za prebivanje tujca v Sloveniji. Upravna enota nato odloči o prošnji za združevanje družine na podlagi predloženega mnenja. Izjema pri združevanju družine je tudi, če je tujec imetnik dovoljenja za prebivanje visokošolskega predavatelja ali raziskovalca oz. pri imetnikih modre karte. Katere so ostale izjeme za združevanje družine pa vam lahko v individualnem posvetu svetujejo naši strokovnjaki! Za individualno ponudbo lahko pišete na data@data.si ali pokličete na 01/600-1530!

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Je znanje slovenskega jezika pogoj za dovoljenje za bivanje?

Kdo sploh so družinski člani?

Po Zakonu o tujcih (ZTuj-2) so družinski člani (za katere se lahko opravi združevanje družine):

  • zakonec, partner v partnerski skupnosti oziroma partnerski zvezi ali partner, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti;
  • mladoletni neporočeni otroci tujca;
  • mladoletni neporočeni otroci zakonca, partnerja v partnerski skupnosti oziroma partnerski zvezi ali partnerja, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti;
  • starši mladoletnega tujca, s katerim je pred prihodom v Republiko Slovenijo prebival v družinski skupnosti;
  • polnoletni neporočeni otroci in starši tujca, zakonca, partnerja v partnerski skupnosti oziroma partnerski zvezi ali partnerja, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, katere je tujec, zakonec, partner v partnerski skupnosti oziroma partnerski zvezi ali partner, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti po zakonu države, katere državljan je, dolžan preživljati.

Preberite še – Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Za združevanje družine je potrebno izkazovati zadostna sredstva

Za združevanje družine mora tujec tretje države za vse družinske člane izkazovati tudi zadostna sredstva zase in za vse družinske člane, ki ji namerava združiti. To je potrebno izkazati za preteklih šest mesecev ter za mesec, ko se vloži prošnja.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja