Go to Top

Peti protikoronski zakon je že v pripravi!

Peti protikoronski zakon bodo odločevalci pričeli usklajevati že danes. Kako naj bi torej peti protikoronski zakon pomagal našemu gospodarstvu?

Informativni izračun plače

Podjetniki, je vaše poslovanje še vedno okrnjeno zaradi epidemije COVID-19? Bi želeli prejeti nasvet izkušenega strokovnjaka glede ukrepov, ki so vam na voljo že po PKP4? Vas zanima ali si lahko obetate državno pomoč po PKP5? Pišite nam na data@data.si!

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Peti protikoronski zakon

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz protikoronskih zakonov? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Peti protikoronski zakon predvideva 3 poglavitne ukrepe:

  1. nadomestilo za starše mlajših otrok v karanteni,
  2. podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter
  3. ponovno izplačilo temeljnega dohodka prizadetim samozaposlenim.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Bodo starši otrok v karanteni upravičeni do nadomestila?

Peti protikoronski zakon za starše otrok do 5. razreda, ki jim je odrejena karantena oz. ne morejo v vrtec ali šolo, predvideva nadomestilo v vrednosti 80 odstotkov osnove.

BRUTO NETO PLAČA

Bo ukrep čakanja na delo vendarle podaljšan?

Peti protikoronski zakon predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta 2020. Vendar slednje ne bo veljalo za vse, ampak le za določene panoge, ki jih je epidemija koronavirusa najbolj prizadeva in še vedno ne morejo normalno poslovati v polnem obsegu. Tako naj bi ukrep čakanja na delo veljal za delodajalce v naslednjih panogah: turizma, sejmov in industrije dogodkov. Ukrepa naj bi bili deležni tudi avtobusni prevozniki, ki jim bodo prihodki letos glede na lani upadli za več kot 30 odstotkov.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Temeljni dohodek za samozaposlene

Bo samozaposlenim zopet na voljo temeljni dohodek? Glede na osnutek PKP5, da! Do slednjega naj bi bili upravičeni samozaposleni, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Kot pogoj peti protikoronski zakon določa 40-odstotni upad prihodkov v letošnjem glede na lansko leto. Samozaposleni, ki izpolnjujejo ta pogoj naj bi bili od oktobra do decembra 2020 upravičeni do 700 eur mesečnega temeljnega dohodka. Poleg tega naj bi bili tudi oproščeni plačila prispevkov. Novost za samozaposlene naj bi bila uvedena tudi v primeru odrejene karantene. V kolikor je samozaposlenemu odrejena karantena naj bi mu država delno povrnila izgubljeni dohodek, in sicer v višini 350 evrov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja