Go to Top

Oznaka CE – kaj pomeni in kako jo pridobiti?

Oznaka CE na produktih – poznate njen pomen?

Oznaka CE na proizvodu, kupcu in tržnemu nadzoru sporoča, da izdelek izpolnjuje bistvene zahteve ustreznih evropskih direktiv. Sporoča tudi, da proizvajalec prevzema odgovornost za skladnost proizvoda z zakonodajo in standardi. Če razmišljate o ustanovitvi podjetja za prodajo določenega izdelka, je dobro, da pogoje pridobitve oznake CE poznate že vnaprej.

Informativni izračun plače

Zakaj moj proizvod potrebuje oznako CE

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Preden začetkom prodaje produkta na trgu EU, mora vsak proizvajalec poskrbeti, da je izdelek skladen s predpisi, ki se uporabljajo na območju, kjer bo tržil svoj proizvod. Ko je proizvod odobren za prodajo v eni državi, ga je načeloma mogoče prodajati kjer koli v EU. V praksi si posamezne države EU v nekaterih primerih pridržijo pravico, da omejijo dostop do svojega trga za proizvode, ki se že prodajajo v drugi državi EU.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Preverite, ali je za vaš proizvod potrebna oznaka CE

Označevanje CE je obvezno le za izdelke, za katere so bile uvedene specifikacije EU in za katere se zahteva namestitev oznake CE. CE velja za vse proizvode, vse od električnih naprav, igrač, eksploziv za civilno rabo do medicinskih pripomočkov, vendar oznake ne potrebujejo vsi izdelki. Obvezna je za kategorije izdelkov, ki so predmet posamičnih direktiv, ki predpisujejo oznako. Postopek pridobitve oznake CE je dobro prepustiti pravnim strokovnjakom.

pravno svetovanje

Oznako CE pridobite le s spričevalom o skladnosti

Proizvajalec mora pripraviti tehnično dokumentacijo, ki dokazuje skladnost z EU predpisi. Za določene izdelke je potrebno tudi sodelovanje priglašenega organa, ki je pristojen za certificiranje izdelkov. Seznam priglašenih organov je na voljo v podatkovni zbirki Nando. Če proizvajalec sam opravi postopek ugotavljanja skladnosti, je postopek brezplačen. Sicer je potrebno plačati pristojbino priglašenemu organu, ki izvede ugotavljanje skladnosti. Stroški so odvisni od postopka certificiranja, ki se uporablja za določen proizvod, kompleksnosti izdelka itd.

Želim se prijaviti na e-novice

Kakšna mora biti oznaka CE

Oznaka CE se ne nahaja na samem izdelku, temveč na embalaži. Lahko pa je oznaka navedena v spremni dokumentaciji. Oznaka CE mora biti sestavljena iz začetnic „CE”, pri čemer morata biti obe črki enako veliki, a ne manjši od 5 mm. Slikovne datoteke za oznako CE so na voljo na portalu Generalnega direktorata za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja.

Oznaka CE ne razkriva od kod izdelek prihaja. Zato pogosto prihaja do zamenjav pomena črk CE (China export, China electronics). Oznaka CE ne navaja, da je izdelek izdelan v EGP, temveč samo obvešča, da je bil izdelek ocenjen, preden je bil dan na trg.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja