Go to Top

Odprtje podjetja s partnerjem – je to možno?

Odprtje podjetja s partnerjem je možno, če govorimo o registraciji večosebne d.o.o. Tudi večosebni d.o.o. se lahko registrira na DATA točki. Če pa se oseba registrira kot samostojni podjetnik, pa že oblika gospodarskega subjekta nakazuje na dejstvo, da je pri s.p. možen en nosilec dejavnosti in torej več oseb skupaj ne more registrirati enega s.p-ja.

Če imate dileme pred registracijo podjetja, se obrnite na naše podjetniške svetovalce! V kolikor pa vam je glede odprtja podjetja vse jasno, rezervirajte termin za registracijo podjetja na Dati! Ustanovite s.p. ali d.o.o. pri nas – pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja – na Dati enostavno!

Odprtje podjetja s partnerjem v primeru d.o.o.

Kadar se bodoči podjetniki odločijo, da želijo skupaj uresničiti svojo podjetniško idejo, jo lahko uresničijo kot družbeniki v večosebnem d.o.o. Tudi tak d.o.o. lahko ustanovijo na DATA točki. Svetovalci vedno opozorimo sogovornike, ki jim pade na misel odprtje podjetja s partnerjem ali več njimi, da v sistemu Vem obstaja elementarna oblika družbene pogodbe, ki jo podjetniki sklepajo pri procesu registracije d.o.o. To pomeni, da referenti DATA točke v družbeno pogodbo ne morejo dodati specifičnih členov, ki bi podrobneje določali razmerja med družbeniki. Specifični členi, ki določajo razmerja med družbeniki se lahko dodajo le v družbeno pogodbo, ki je pripravljena v notarski obliki. O vseh teh posebnostih pri registraciji večosebne družbe podjetniški svetovalci DATE vedno svetujemo podjetnikom, ki se pred registracijo udeležijo individualnega podjetniškega svetovanja.

Informativni izračun plače

Ustanovitev d.o.o. – postopek

Odprtje podjetja s partnerjem pri s.p. ni možno

Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost. Je nosilec dejavnosti in je vedno samo ena oseba. Lahko pa samostojni podjetnik določi in dodeli pooblastila zastopniku v svojem s.p.. Ta zastopnik pri s.p. se imenuje prokurist in podjetniku pomaga pri poslovanju podjetja. Prokurist lahko ureja bančne zadeve, zastopa podjetnika napram tretjim osebam, ureja spremembo podatkov s.p. Ima veliko pooblastil, ne more pa urejati zadev povezanih z odsvajanjem ali obremenjevanjem nepremičnin, ne more preoblikovati s.p. v drugo obliko gospodarske družbe ali celo zapreti s.p.

S.p. ali d.o.o. – kakšna je razlika?

Odprtje podjetja s partnerjem in kratkotrajno delo

Ker odprtje podjetja s partnerjem pri s.p. ni možno, samostojni podjetniki velikokrat v s.p. angažirajo svoje ožje družinske člane, ki zanje opravljajo kratkotrajno delo. Gre za brezplačno pomoč družinskega člana podjetnika, ki je omejena na 40 ur na teden. Podjetnik mora osebo, ki bo pri njem opravljala kratkotrajno delo, prijaviti na Zavodu za zdravstveno zavarovanje v zavarovanje za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni in plačevati mesečni prispevek.

Bodoči podjetniki, če bi se radi karseda dobro informirali o možnostih, ki jih imate kot podjetniki, nam pišite na data@data.si ali nas pokličite 01/600-1530 ter se naročite na svetovanje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja