Go to Top

Odločba o karanteni ne bo več pogoj za povračilo nadomestila plače?

Če vas je NIJZ identificiral kot tesen stik, vam je bila dodeljena odločba o karanteni. Zaradi preobremenjenosti se odločb o karanteni ne izdaja več. Nastal je problem, saj delavci in delodajalci ne vedo, na podlagi česa vložiti zahtevek za vračilo nadomestila plače za odrejeno karanteno. Predvideva se, da bo odločba o karanteni nadomeščena s potrdilom zdravnika specialista medicine dela.

Informativni izračun plače

Zakonodaja se spreminja iz dneva v dan. Na nas se zato obračajo številni delavci in delodajalci, ki so med zahtevami zakonov zmedeni. Naše pravnice so zato za vas pripravile brezplačni webinarUkrepi delodajalca v času koronavirusa,” na katerem vam bodo razložile, katere so vaše pravice in obveznosti iz aktualnega protikoronskega zakona. Prijavite se TUKAJ ali jim za individualno svetovanje pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Odločba o karanteni zaradi stika z okuženim

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V Sloveniji so bili delavci, ki jim je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo in zaradi tega niso mogli opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo z zaposlitvi, delodajalec pa jim ni mogel organizirati dela od doma, upravičeni do nadomestila plače v višini, kot je določena z ZDR-1, za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga.

Za to je bila potrebna tudi odločba o karanteni.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Zaradi preobremenjenosti se odločb ne izdaja več

Stiki okuženih so se ves čas spremljali. Če vas je NIJZ identificiral kot tesni stik, vam je bila s strani ministrstva za zdravje dodeljena odločba o karanteni. Ob porastu okužb si zaradi preobremenjenosti epidemiološke službe, ki je posredovala informacije ministrstvu za zdravje, prenehali z izdajanjem odločb o karanteni tesnim stikom. To pomeni, da odločba o karanteni ni več pogoj za povračilo nadomestila plače. A nastala je težava – kaj bo s posamezniki, ki morajo zaradi stika z okuženim v karanteno?

Pravni nasvet

Odločba o karanteni nadomeščena s potrdilom zdravnika specialista medicine dela

Predvideva se, da bo moral delavec o stiku z okuženim obvestiti delodajalca. Če delodajalec zaradi specifike dela delavcu ne bo mogel omogočiti dela od doma, bo stopil v stik z zdravnikom specialistom medicine dela, s katerim ima sklenjeno pogodbo. Tam bo delodajalec za delavca dobil potrdilo, s katerim bo pri zavodu za zaposlovanje uveljavljal povračil nadomestila plače. Zaposleni bi moral to potrdilo pridobiti v roku 72 ur. V roku 8 dni pa bo moral delodajalec na zavodu za zaposlovanje vložiti zahtevek za vračilo nadomestila za karanteno.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja