Go to Top

Obvezno cepljenje – ga bo lahko delodajalec lahko od vas zahteval?

Obvezno cepljenje je možno po trenutno veljavni zakonodaji

Obvezno cepljenje proti covidu-19 sicer omogoča že veljavna zakonodaja. O njem lahko med epidemijo odloči minister ob predlogu NIJZ. Kaj je zapisano v programu cepljenja NIJZ za leto 2022? Mimogrede, pri nas na Dati lahko vedno ustanovite podjetje! Za več informacij so vam na voljo naši podjetniški svetovalci! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Informativni izračun plače

Obvezno cepljenje v Zakonu o nalezljivih boleznih

Trenutno veljavna slovenska zakonodaja sicer že omogoča obvezno cepljenje. Zakon o nalezljivih boleznih v 22. členu našteva devet bolezni, za katere je predpisano obvezno cepljenje. To so hemofilus influence b, davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, ošpice, mumps, rdečke in hepatitis B. Zakon tudi določa, da lahko minister za zdravje po predlogu NIJZ določi obvezna cepljenja proti drugim nalezljivim boleznim, če obstajajo določeni epidemiološki razlogi in tako določa program iz 25. člen tega zakona. V njem pa je zapisano, da letni program cepljenja in zaščite z zdravili ter pogoje in način izvedbe letnega programa določi minister za zdravje na predlog NIJZ.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

pravno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Obvezno cepljenje v programu NIJZ?

Program cepljenja, ki ga pripravlja NIJZ je imel v lanski verziji zapisano, da je cepljenje proti COVID-19 »priporočljivo«. V letošnjem programu besede priporočljivo več ni, ampak je zapisano samo cepljenje proti COVID-19. Prav tako letošnji program cepljenja omogoča, da cepljenje proti covidu za svoje zaposlene zahteva delodajalec.  To velja v primeru, če je tako zapisano v oceni tveganja za neko delovno mesto. Če bi delavec odklonil cepljenje v takšnem primeru se lahko to kaznuje tudi s krivdno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Z NIJZ so sicer sporočili, da to ne pomeni, da bo s tem cepljenje postalo obvezno, saj da so obvezna cepljenja navedena posebej.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH IZVAJAMO NA DATI!

Obvezno cepljenje za nekatere poklice?

Kot že omejeno je letos novost v programu cepljenja umestitev cepljenja proti covidu-19, ki zadeva zaposlene. To pomeni, da se obvezno cepljenje proti covidu opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebam, ki pri delu lahko prenesejo okužbo na druge. Za ocenjevanje tveganja (tudi za primer nalezljivih bolezni) pa je odgovoren delodajalec. Ta se mora o oceni tveganja posvetovati tudi z delavci ali predstavniki delavcev. V sam postopek priprave ocene tveganja pa mora vključiti tudi izvajalca medicine dela ter strokovnega delavca za varnost pri delu.

Pri nas lahko opravite tudi Varstvo in zdravje pri delu!

Obvezno cepljenje pri nekaterih poklicih

Za nekatere poklice že sedaj velja obvezno cepljenje proti drugim boleznim. Zdravstveni delavci so pogosto v stiku s krvjo in drugimi telesnimi izločki ter se tako morajo cepiti proti hepatitisu B. Za gozdarje pa je nujno cepljenje proti steklini in klopnemu meningitisu. Mimogrede, preverite tudi, kako dolgo vam bo s 1. februarjem veljalo vaše covid potrdilo!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja