Go to Top

Obvestilo o odmeri dopusta – samo še nekaj dni!

Obvestilo o odmeri dopusta mora biti vročeno do konca marca!

Obvestilo o odmeri dopusta mora delodajalec zaposlenim vročiti do 31. marca! Kako to storiti? In kaj se zgodi, če obvestilo o odmeri dopusta delavcu ni vročeno? Na to bomo odgovorili v našem članku. V primeru bolj specifičnih vprašanj, pa se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Ti vam lahko tudi pomagajo pri pripravi obvestil o odmeri dopusta ter pri izračunu dopusta. Za ponudbo nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Obvestilo o odmeri dopusta – kaj določa ZDR?

V skladu s 160. členom ZDR-1 mora delodajalec delavkam in delavcem najkasneje do 31. marca vročiti obvestilo o odmeri dopusta za tekoče koledarsko leto. Več o tem smo sicer pisali pred dvema mesecema – preverite tukaj.

Pri nas na Dati lahko odprete s.p. ali ustanovite d.o.o.!

V kakšni obliki je lahko obvestilo o odmeri dopusta?

Največ podjetij se še vedno odloča, da obvestilo o odmeri dopusta odredi v pisni obliki in jo delavcu odredi v fizični obliki. Pa lahko delodajalec obvestilo o odmeri dopusta pošlje tudi na elektronski naslov? Tudi to je možno, a samo v primeru, da je to poslano na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in za uporabo nalaga delodajalec. Pri tem je treba upoštevati dva pogoja. Prvi pogoj je ta, da delodajalec zagotavlja službeni e-naslov ter delovanje strežnika. Drugi pa ta, da sta delavec in delodajalec (pisno) dogovorjena, da je delavec za potrebe opravljanja dela dolžan uporabljati službeni elektronski naslov.

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

pravno svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Pomembno je, da imate dokaz, da ste vročili obvestilo o odmeri dopusta!

Zelo priporočljivo (če ne že skoraj obvezno) je to, da imate dokaz, da je bilo obvestilo o odmeri dopusta vročeno. Globe, če odmere dopusta niso bile vročene, lahko znašajo celo do 2000 evrov. Delavcu je tako treba obvestilo o odmeri dopusta vročiti na način, da delavec prejem obvestila potrdi z datumom prejema ter s podpisom.

Registracija s.p. na Dati je hitra in enostavna!

Kaj morate upoštevati, ko pripravljate obvestilo o odmeri dopusta?

Ko pripravljate obvestilo o odmeri dopusta morate biti pozorni na določila v ZDR-1, v kolektivnih pogodbah oz. pogodbi o zaposlitvi. V splošnem velja, da minimalni letni dopust v koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne.  Če delavec dela 5 dni v tednu, minimalni dopust znaša 20 dni, če pa dela 6 dni v tednu, pa 24 dni. Takrat, ko pripravljate obvestilo o odmeri dopusta, morate prav tako biti pozorni, če delavcu pripadajo dodatni dnevi dopusta. Če niste prepričani, se lahko posvetujete z našimi pravnimi svetovalci. Za plačljivo svetovanje lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja