Go to Top

Novo obdavčenje kriptovalut – Slovenija prva v Evropi

Novo obdavčenje kriptovalut prinaša mnogo sprememb za vlagatelje

Novo obdavčenje kriptovalut je FURS napovedal najprej 30.08.2021 in nato dodatno še 31.08.2021. Gre za korenito in dobrodošlo spremembo, saj bi po predlogu FURS fizične osebe izbirale med obdavčitvijo 10 odstotkov od vnovčenega zneska oziroma 25 odstotkov od ustvarjenega dobička. Novo obdavčenje kriptovalut bi tudi oprostilo dohodke do 15.000 evrov na leto.

Informativni izračun plače

Predlog FURS presenetljiv

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Predlog Finančne uprave Republike Slovenije preseneča in navdušuje, saj bi novo obdavčenje kriptovalut pomenilo jasnejša in enostavnejša pravila. Nov zakon bi olajšal, na eni strani tako delo FURS in na drugi strani nedvoumno napotil zavezance, ki trgujejo s kriptovalutami, k pravilni prijavi in obdavčitvi.

Glede na zapisano, novico prinaša predlagano določilo, da bi bil obdavčen znesek, katerega bi zavezanec prenesel na svoj transakcijski račun ali bi s kripto valutami kupil neko stvar (izdelek, storitev). S tem bi bila določena vrednost v denarju (EUR, USD, CHF, ….) in osnova za obdavčitev. Davek naj bi po predlogu znašal 10 odstotkov. Kot je verjetno FURS spoznal v praksi, je zelo težko ugotavljati vse transakcije (trade), ki jih je zavezanec opravil, koliko kripto valut je kupoval in prodajal, saj gre običajno za res ogromno število. Razlog več za novo obdavčenje kriptovalut.

Novo obdavčenje kriptovalut – davek bi po predlogu znašal 10 odstotkov

Po predlogu novo obdavčenje kriptovalut ne bo temeljilo le na vnovčenju temveč se bo zavezanec lahko odločil tudi za drugo opcijo obdavčitve – 25 odstotkov od ustvarjenega dobička. V tem primeru bo morala fizična oseba dokazovati transakcije na podlagi katerih je bil ustvarjen dobiček od prodaje kriptovalut oziroma od nakupa stvari z virutalno valuto. Še ena posebnost, da novo obdavčenje kriptovalut napoveduje tudi oprostitev obdavčitve. Mejni znesek bo 15.000 evrov v koledarskem letu.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Za lažjo predstavo kako bo novo obdavčenje kriptovalut vplivalo na izračun vam podajamo primer, ko je fizična oseba preteklih letih kupila kriptovalute po spodnjih nabavni vrednostih:

obdobje nakupa vrednost obdobje prodaje vrednost razlika davek 25%
Januar 2019 10.000 Julij 2021 15.000 5.000 1.250
Marec 2020 10.000 Julij 2021 15.000 5.000 1.250
November 2020 20.000 Julij 2021 25.000 5.000 1.250
  40.000   55.000 15.000 3.750

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Celotni znesek od prodaje, 55.000 evrov je tudi prejela na svoj transakcijski račun. Če se odloči za obdavčitev dobička, znaša davek 3.750 evrov. Novo obdavčenje kriptovalut pa bo omogočalo, da se bo zavezanec lahko odločil za obdavčitev unovčenega zneska. To pomeni 10 odstotkov od 55.000 znaša 5.500 evrov.

Predlog FURS oziroma novici ne razkrivata kako bo lahko zavezanec uveljavljal morebitno izgubo. Zato nestrpno pričakujemo besedilo predloga zakona. Na podlagi tega bomo tudi izvedeli kakšni bodo kriterji, ki bomo morda omejevali izbiro zavezancev o načinu obdavčitve.

davčno svetovanje

Novo obdavčenje kriptovalut samo za fizične osebe

Tovrstno novo obdavčenje kriptovalut bo omogočeno le fizičnim osebam, davčnim rezidentom Republike Slovenije. Kako bo potekala prijava dohodka bomo spoznali ob objavljenem predlogu zakona ali pravilnika, ki bo vezan nanj. Pravne osebe morajo poslovanje s kriptovalutami prikazovati v svojih poslovnih knjigah ter davčno osnovo ter obdavčitev prikazovati znotraj Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2). Višina davka za pravne osebe znaša 19 odstotkov od davčne osnove (razlika med prihodki in odhodki). Novo obdavčenje kriptovalut se bo torej nanašalo le na fizične osebe.

Želim se prijaviti na e-novice

Trenutna obdavčitev

V tem trenutku namreč še vedno velja, da dobiček (razlika med nabavno in prodajno vrednostjo) iz naslova prodaje virtualnih valut ni obdavčena po nobenem od davčnih zakonov. Posebnost je izpostavljena le v primeru, ko zavezanec tovrstne transakcije opravlja v okviru opravljanja samostojne dejavnosti. To pa je lahko obdavčljivo ali z upoštevanjem normiranih odhodkov ali z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov (stroškov). Novo obdavčenje kriptovalut bo torej precej drugačno od trenutnega.

Kako pa je z izgubo?

Osnova je dosežena razlika (dobiček) med vrednostjo ob nabavi in vrednostjo ob prodaji. Negativna razlika (izguba) vpliva na davčno osnovo le v primeru, da se zavezanec odloči ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Če zavezanec opravlja dejavnost se mora seveda tudi ustrezno registrirati v poslovni register in se vključiti v zavarovanje. O trgovanju in obdavčitvi smo že pisali v našem članku “Kriptovalute – trgovanje in obdavčitev” .

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja