Go to Top

Trgovanje s kriptovalutami – katero dejavnost registrirati?

Trgovanje s kriptovalutami kot dejavnost podjetja pomeni do-regstracijo dejavnosti!

Trgovanje s kriptovalutami je vse bolj popularno. A pri tem se odpirajo tudi številna vprašanja. Finančna uprava RS (Furs) je nekatere dileme na področju davčne obravnave poslovanja s kritovalutami v svojih pojasnilih že odpravila.

Statistični urad (SURS), ki je pristojen za pojasnila glede registracije podjetniških dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008), pa si je glede kriptovalut že večkrat premislil. Zdaj za tiste, ki bi želeli registrirati s.p. in opravljati trgovanje s kriptovalutami, predlagajo dejavnost s šifro 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje.

Obračunajte si plačo!

Katero dejavnost registrirati za trgovanje s kriptovalutami?

Kot smo že pisali, kriptovalute lahko rudarite ali pa z njimi trgujete tudi v okviru lastnega podjetja. Ustanovitev podjetja je preprost postopek, ki ga brezplačno lahko opravite tudi na VEM točki DATA. Pri registraciji tovrstne dejavnosti pa je kar nekaj zmede.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Na SURS-u so nam sprva zatrdili, da storitve kupovanja kriptovalut za tuj račun (trgovanje s kriptovalutami) spadajo pod dejavnost Posredništvo pri trgovanju z vrednostnimi papirji in borznim blagom (66.120).

računovodsko svetovanje

Dejavnosti s šifro 66.120 podjetnik ne more registrirati brez dovoljenja Banke Slovenije in Dovoljenja za opravljanje poslov borznega posrednika. Slednjega izda Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). A ker se na agenciji niso strinjali s tovrstno izbiro dejavnosti za trgovanje s kriptovalutami, podobnega mnenja so tudi nekateri drugi strokovnjaki, so si na SURS-u premislili. Povedali so nam, da so ponovno preučili storitve trgovanja s kriptovalutami. Za mnenje so vprašali tudi Eurostat, statistični urad Evropske unije.

“Prišli smo do zaključka, da virtualne valute niso plačilna sredstva, ki jih pokriva oddelek 64 iz evropske klasifikacije NACE Rev. 2, tako, da je trenutno za trgovino s kriptovalutami ustrezna šifra SKD 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje,” so razložili.

Želim se prijaviti na e-novice

Ste za trgovanje s kriptovalutami registrirali neustrezno dejavnost?

Če ste že ustanovili svoje podjetje in opravljate dejavnost trgovanja s kriptovalutami, ste torej registrirali napačno dejavnost. Zato priporočamo, da se čim prej oglasite na VEM točki DATA in doregistrirajte dejavnost s šifro 82.990. To lahko storite povsem brezplačno!

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja