Go to Top

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Finančna uprava RS (Furs) je objavila nova pojasnila glede trgovanja in poslovanja s kriptovalutami in kriptožetoni. Kakšna je torej davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami?

Če vam davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami kljub pojasnilom Fursa še vedno povzroča težave, vam v podjetju Data nudimo kakovostno davčno svetovanje. Z nami se lahko posvetujete tudi pred odprtjem podjetja, ki bo trgovalo s kriptovalutami oziroma jih rudarilo, oziroma obiščete Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Ne pozabite, registracija podjetja je pri nas brezplačna!

>>> Rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost podjetja

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Obravnava kriptožetonov z vidika DDV

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami je natančneje razložena v Fursovih pojasnilih. Bitvena novost njihove najnovejše izdaje je podrobnejši opis obravnave kriptožetonov.

Na Fursu pojasnjujejo, da morajo tista podjetja, ki izdajajo kriptožetone, z nakupom katerih osebe pridobijo možnost uporabe izdelka oziroma storitve, ob izdaj odvesti davek na dodano vrednost (DDV). Enako velja za kriptožetone, ki imajo naravno vrednostnega papirja in vlagateljem prinašajo nek donos. Denimo izplačilo dividend ali delitev dobička iz naslova poslovanja.

davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Če pa podjetja izdajajo kriptožetone, za katere še ni znano, za katere izdelke in storitve jih bo v prihodnje možno zamenjati, pa niso predmet DDV, pravijo na Fursu. Pogoj neposredne povezave med opravljeno storitvijo in prejeto protivrednostjo namreč ni izpolnjen, zato transakcija izdaje žetona ni predmet DDV. Ta davek pa bo treba odvesti, ko se bo žeton začel uporabljati za plačevanje posameznih produktov in storitev.

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Furs je znova pojasnil tudi davčno obveznost posameznikov in podjetij, ki sodelujejo v procesu tako imenovanega rudarjenja kriptovalut. “Rudarjenje kriptovalut je transakcija, ki ni predmet DDV,” so zapisali. Prav tako rudarji nimajo pravice do odbitka DDV pri nabavi programske in strojne opreme za rudarjenje kriptovalut. “Pravico do odbitka bi imeli le v primerih, ko bi bilo potrjevanje transakcij s kriptovalutami oproščeno plačila DDV in bi bilo potrjevanje transakcij opravljeno naročnikom s sedežem zunaj Unije.”

Dohodek, ki ga fizična oseba dosega v obliki virtualne valute, na primer bitcoinov, pri rudarjenju, se obdavči kot drugi dohodek (po 105. členu Zakona o dohodnini – Zdoh-2). Višina dohodka v evrih se določi ob upoštevanju vrednosti kriptovalut v evrih v času, ko je dohodek prejet.

Od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, pa se ne plača dohodnina. Niti ni treba plačati kakšnega davka na kapitalske dobičke.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Drugače je, če je kriptovaluta v lasti podjetja ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost – ima registriran status samostojnega podjetnika. Če samostojni podjetnik v okviru svoje dejavnosti trguje s kriptovaluto ali bitcoine pridobiva z rudarjenjem, se bo tako ustvarjen dobiček obdavčil po določilih obdavčitve dohodka iz dejavnosti.

Komentarjev (4)

  • Satoshi 27. Decembra 2017 - 16:56 Odgovori

    Pozdrav,
    Totalna nevednost. Sami ne vedo kako bi dobili kos pogače.
    FURS je edini na svetu, ki bo obdavčil kripto valuto-žetone.
    Jaz bom kot investitor investiral v ICO. ICO mi bo izdal žetone z DDVjem? Kdo bo pa investiral potem v projekt? Niso niti začeli in jim država pobere denar. Na koncu že od dobička in še polovico plač. Ni čudno, da vsi odpirajo podjetja v drugih ‘normalnih’ državah.
    Kot drugo, po kateri logiki obdavčiš valuto? Žetoni so valuta. Kot EUR, USD, GBP…potem naj obdavčijo sami sebe in državo, ki se zadolžuje.. potem pa še tretja zadeva….ne obdači se pa žetonov za katere se ne ve zakaj bodo uporabljeni?
    Vsak ICO objavi zakaj se bodo uporabili žetoni…obup..

    • Minion 30. Decembra 2017 - 3:47 Odgovori

      hah skrivat pa poslovat z kriptovalutami, naša država si ne zasluži centa…

    • 00 2. Januarja 2018 - 22:47 Odgovori

      dobro povedano, me zanima kako bodo odgovorili na to vprasanje. se pravi da potem takem ce ti kupis bitcoin in da si DDV zavezanec dobis tud povrjen DDV.

  • Bit Coin 3. Januarja 2018 - 9:26 Odgovori

    Satoshi, ne vem če si prav razumel! Zaenkrat se obdavči samo pravne osebe, katere poslujejo z kriptovalutami in s tem poslovanjem ustvarjajo dobiček – torej se obdavči samo prikazan + 🙂 Fizične osebe lahko očitno še vedno počnejo vse neobdavčeno … Če prav razumem!?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja