Go to Top

Nove biometrične osebne izkaznice še ne namesto zdravstvenih kartic!

Nove biometrične osebne izkaznice so se začele izdajati s koncem marca!

Nove biometrične osebne izkaznice so s koncem marca začeli izdajati na upravnih enotah. Kako do njih? Je treba stare osebne zamenjati? V prihodnosti bodo nove biometrične izkaznice omogočale uporabo tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja! A to zaenkrat še ni mogoče!

Informativno si izračunajte plačo!

Nove biometrične osebne izkaznice lahko naročite od 28. marca

Že nedolgo nazaj smo pisali, da lahko vloge za nove biometrične osebne izkaznice oddate od 28.3.2022. Vlogo lahko oddate na katerikoli upravni enoti ali pa na kateremkoli slovenskem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu v tujini. Nove biometrične osebne izkaznice bi naj bile izdelane in predane na pošto v petih delovnih dneh od oddaje vloge.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

Nove biometrične osebne izkaznice ne potrebujete, če imate veljavno staro!

Ob tem je potrebno poudariti, da če imate še staro osebno izkaznico, ki je veljavna, ne rabite takoj naročiti nove biometrične osebne izkaznice. Vse osebne izkaznice se lahko namreč uporabljajo do poteka veljavnosti. To velja tudi za trajne osebne izkaznice, ki jih pridobijo osebe po dopolnjenem 70. letu starosti.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Nove biometrične osebne izkaznice imajo več zaščitnih elementov

Nove biometrične osebne izkaznice so že vizualno drugačne od starih osebnih izkaznic. Na čipu bosta zapisana podoba obraza ter dva prstna odtisa. Čip tudi vsebuje kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Prav tako nove biometrične izkaznice vsebujejo QR-kodo, ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava. Še več dodatnih informacij glede novih biometričnih osebnih izkaznic lahko preberete na spletni strani MNZ, kjer lahko tudi preverite izgled novih biometričnih osebnih izkaznic.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Nove biometrične osebne izkaznice še niso nadomestile kartic zdravstvenega zavarovanja

Nove biometrične osebne izkaznice bomo lahko v prihodnosti lahko uporabili tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja. A iz ZZZS so sporočili, da bo to možno od konca letošnjega leta ali od začetka prihodnega leta. Ko bo to možno, bodo javnost obvestili. Šele takrat bodo lahko zavarovane osebe z novo biometrično osebno izkaznico (enako kot s kartico zdravstvenega zavarovanja) dokazovale urejenost zdravstvenega zavarovanja oz. uveljavljale pravice iz zdravstvenega zavarovanja. Mimogrede, preberite tudi naš prispevek o evropski zdravstveni izkaznici.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja