Go to Top

Nov dohodninski zakon še ni bil sprejet – bo veljal s 1.1.2023?

Nov dohodninski zakon – kaj vse bi prinesel?

Nov dohodninski zakon še ni bil sprejet. Največja opozicijska stranka je namreč vložila predlog za razpis posvetovalnega referendum o noveli dohodninske zakonodaje. Kaj to pomeni za sprejetje zakona? V zadnjem predlogu zakona se je sicer zvišala meja za obdavčitev normiranih s.p. na 50.000 evrov. Prejšnji predlog za normirane s.p. je namreč to mejo postavil na 35.000 evrov. Kakšne spremembe bi še prinesel nov dohodninski zakon?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Splošna olajšava se bo v 2023 zvišala na 5000 evrov, kasneje se ne bo več zviševala!

Ena izmed ključnih sprememb, ki jih prinaša nov dohodninski zakon je zvišanje splošne davčne olajšave na 5000 evrov v letu 2023. Zakon (ZDoh-2), ki je trenutno še v veljavi, je namreč prihodnje leto predvideval zvišanje na 5500 evrov. Nato pa bi se splošna davčna olajšava leta 2024 zvišala na 6500 evrov ter 2025 na 7500 evrov. Nov dohodninski zakon pa predvideva, da se bo splošna davčna olajšava dvignila prihodnje leto zvišala na 5000 evrov. Zatem pa se več ne bo zviševala.

Informativni izračun dohodnine

Nov dohodninski zakon prinaša olajšavo za mlade

Nov dohodninski zakon predvideva še tudi nekatere ostale spremembe. Olajšava za mlade bi znašala 1300 evrov. To pomeni, da bi mladi do 29. leta imeli 1300 evrov več neobdavčenih dohodkov kot ostali. Predvideva se tudi dvig olajšave za vzdrževane družinske člane. Ta bi se zvišala za 7,5 odstotka.

Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj bi se še spremenilo?

Katere ostale spremembe bi še prinesel nov dohodninski zakon? Obdavčitev v petem dohodninskem razredu se bi znova zvišala iz 45 na 50 odstotkov. Višja bi bila tudi stopnja davka na najemnine. Ta bi bila po novem 25-odstotna (trenutno je 15-odstotna). Davčna lestvica ter olajšave se po predlogu zakona ne bi več avtomatično usklajevale z inflacijo. Bi pa lahko tako določila vlada prek zakona o izvrševanju proračuna. Po novem se bi dodatna splošna olajšava priznala zavezancem s skupnim dohodkom do 16 tisoč evrov. Najvišji znesek nagrade za poslovno uspešnost, ki ne bi bil obremenjen z dohodnino, pa bo v višini povprečne plače zaposlenih v Sloveniji. In ne več v višini povprečne plače posameznika, če je bilo to zanj ugodneje. S tem bi se dejansko povrnilo stanje na “predmarčevsko” spremembo dohodninskega zakona.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kaj pa bo z normiranimi s.p.?

Spremembe pa bi nov dohodninski zakon prinesel tudi pri normiranih s.p. O tem je bilo v zadnjem času veliko govora. Predlogi pa so s časom tudi spreminjali. Sprva je bilo govora o neuradnem predlogu obdavčitve, o zadnjem predlogu pa smo več pisali v članku Normirani s.p. – kakšne bodo posledice, če bodo sprejete spremembe?  Zdaj je vlada nekoliko »popustila«. Zadnji predlog je predvideval, da bi se normiranim s.p priznalo 80 odstotkov normiranih odhodkov do meje 35 tisoč evrov letnih prihodkov. A v nov dohodninski zakon (oz. predlog) so »tik pred zdajci« vnesli spremembe. Meja, do katere se bo normiranim s.p. priznalo 80 % normiranih odhodkov bi bila 50 tisoč evrov. Pri višjih zneskih do 100 tisoč evrov pa bi bilo priznanih 40 % normiranih odhodkov. Popoldanski normirani s.p.-ji bi naj imeli 80 % priznanih normiranih odhodkov do 12.500 evrov letnih prihodkov. Za višje prihodke do 50 tisoč evrov pa bi naj popoldanski s.p.-ji imeli priznani 40 % priznanih odhodkov.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Bo nov dohodninski zakon začel veljati z novim letom?

Kot že omenjeno, pa je največja opozicijska stranka vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Ta predlog bo zdaj uvrščen na dnevni red seje državnega zbora, lahko pa skličejo tudi izredno sejo. Če bodo takrat poslanci predlog zavrnili, bodo lahko glasovali o predlogu novele zakona. Mora pa ta biti sprejeta do konca letošnjega leta, da bo lahko nov dohodninski zakon začel veljati s 1.1.2023.

Ko oz. če bodo spremembe začele veljati in bodo objavljene v uradnem listu bomo pripravili tudi primerjalne izračune, zato:

ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja