Go to Top

Predlog obdavčitve normirancev – kako bi naj bilo po novem?

Predlog obdavčitve normirancev zaenkrat še neuraden

Predlog obdavčitve normirancev predvideva, da bi naj bili normiranci bolj obdavčeni kot so trenutno. Gre sicer za neuradne informacije po poročanju Financ.

Odprtje podjetja na DATI je hitro in enostavno!

Predlog obdavčitve normirancev naj bi bil predstavljen ESS

Predlog obdavčitve normirancev je bil po neuradnih podatkih po poročanju Financ predstavljen ekonomsko-socialnemu svetu (ESS). Z ministrstva sicer podatkov še niso dali, ker pripravljajo izračune oz. končni predlog.

Opravite izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kaj neuradno prinaša predlog obdavčitve normirancev?

Neuradno predlog obdavčitve normirancev prinaša naslednje. Normiranci, ki imajo polno zavarovanega vsaj enega zaposlenega bi bili razdeljeni v dve kategoriji. Za tiste, ki imajo letne prihodke do 25 tisoč evrov, se naj ne bi spremenilo nič. Priznani odhodki bi še vedno znašali 80 %, davek na to pa 20 %. Končni davek je tako v vrednosti 4 % svojih prihodkov. Če bi normiranec s.p. letno zaslužil 24.000 evrov, to pomeni 960 evrov davka na leto. Prav tako pa je treba plačati še prispevke. Minimalni prispevki za leto 2022 znašajo 451,41 evrov. To pomeni, da bi tako letno ostalo 17.623,08 evra neto (ob 24 tisoč evrov letnih prihodkov). Na mesec bi normiranec prejel 1468,59 evra.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

davčno svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Predlog obdavčitve normirancev – višji davek za tiste, ki zaslužijo med 25 in 100 tisoč evri?

Neuradno naj bi predlog obdavčitve normirancev prinesel večje spremembe pri tistih, ki imajo letne prihodke med 25 in 100 tisoč evri. Namesto 80 odstotkov normiranih odhodkov bi naj priznavali le 50 %. Davčna osnova bi bila namesto 20 % tako 50 %. A le nad 25 tisoč evrov. Trenutno normiranec, ki ima 50 tisoč evrov prihodkov, poleg prispevkov plača 2 tisoč evrov davka. Predlog obdavčitve normirancev po poročanju Financ predvideva, da bi ob 50 tisoč evrov prihodkov po novem plačal 3500 evrov davka. Za prvih 25 tisoč evrov bi bil davek 1000 evrov, za drugih 25 tisoč evrov pa 2500 evrov.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Predlog obdavčitve normirancev – popoldanski s.p.

Po poročanju Financ pa predlog obdavčitve normirancev prinaša tudi spremembe za normirane popoldanske s.p.-je. Vsem tem bi naj država priznala 50 % normiranih odhodkov (ne več 80 % kot to velja trenutno) oz. 25 tisoč evrov normiranih prihodkov. Popoldanski s.p. na mesec plačuje tudi dobrih 80 evrov pavšalnih prispevkov. Če ima popoldanski s.p. normiranec 50 tisoč evrov prihodkov trenutno plača 2000 evrov davka. Če bo predlog obdavčitve normirancev dejansko udejanjen, bi to pomenilo, da bi ob 50 tisoč evrov letnih prihodkov, plačal 5 tisoč evrov davka. Se pravi 3 tisoč evrov več kot trenutno. Po napovedih bi naj vlada napovedane davčne spremembe obravnavala sredi septembra. Ko bo znanega več, bomo seveda ponovno zapisali kakšno besedo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja